gravid
Gravid

Gravid for første gang

29. januar 2009
af Lilla Loft Og Dorte Bruun Rasmussen
Foto: Vanna Envall
Jelena på 27 var heldig med sin graviditet, som forløb uden ret mange gener eller problemer. Men til sidst glædede hun sig bare til, at komme af med den store mave.

Først kunne hun ikke vente på, at maven kunne ses, så blev den så stor, at den næsten tog pusten fra hende. Jelena Holst havde længe drømt om at få børn, og efter at have forsøgt i otte måneder med sin mand Søren, var der endelig gevinst.

Aktiv under hele graviditeten
Jelena Holst er 27 år, russer, og kom fra Litauen til Danmark som au pair for seks år siden. Siden studerede hun multimediedesign, og i dag arbejder hun som redaktionsassistent på et magasin. - Jeg har haft en utrolig nem graviditet. Ingen kvalme, ingen pudsige spisevaner, og jeg sover fint. Jeg har fra dag et og til cirka to måneder før terminen cyklet, svømmet og dyrket fitness. Og da jeg var i femte måned, løb jeg et fem kilometers motionsløb. Da var jeg godt nok stolt af mig selv, siger Jelena.

For længe mellem lægekontrol
Jelena har heller ikke taget nævneværdigt på. Det eneste, der signalerede baby på vej, var maven, der langsomt bulede ud. Alt for langsomt, syntes Jelena. - Det var først omkring sjette måned, maven for alvor blev tydelig. Mellem 8.-16. uge var der ingen lægekontrol, og det havde jeg det absolut ikke godt med. Søren foreslog, at jeg skulle gå til lægen og blive beroliget, men jeg besluttede at vente til lægebesøget i 16. uge. Heldigvis var alt ok. Men i dag tror jeg nok, jeg havde bedt om at få et tjek.

Glæder sig til at komme af med maven
Første gang Jelena mærkede liv, var i 18. uge. - Jeg lagde mig på gulvet og koncentrerede mig 100 procent om min krop, og pludselig kunne jeg mærke nogle små bobler. Det var fantastisk at mærke liv. Det har været dejligt at være gravid. Men nu vil jeg gerne af med maven. En graviditet burde kun vare seks måneder, for jeg føler mig tung og besværet. Og jeg glemmer, at jeg ikke bare kan springe op af en lænestol og gå i gang med et eller andet.

Mormor er meget langt væk
Om meget få dage bliver Søren og Jelena forældre for første gang - til en lille pige. Det har de i hvert fald fået at vide, at det bliver, og det, håber Jelena, holder. Om ikke for andet, så fordi børneværelset allerede er blevet lyserødt, og de små trøjer, sokker og bluser har samme farve. Det eneste, der giver skår i glæden, er, at hendes familie er så langt væk. - Jeg savner dem meget og ville sådan ønske, at min mor var her. Ikke bare nu i forbindelse med fødslen, men at hun altid var tæt på. Men Jelena må indstille sig på en mormor på deltid. For der er langt fra Litauen til Danmark.

Annabell kommer til verden
Lørdag 20. september klokken 23.32 kom lille Annabell til verden. Hun vejede 3.700 gram og var 52 centimeter lang. - Jeg havde i løbet af aftenen mærket lidt rumsteren i maven. Klokken 21.15 tog vi på hospitalet for at få et tjek. På vejen blev veerne stærkere, og da vi ankom til Glostrup amtssygehus, havde jeg åbnet mig cirka en centimeter. Jordemoderen sagde, vi lige kunne gå en tur. Efter 50 minutter kom der lidt blod, og jordemoderen konstaterede, at jeg nu havde åbnet mig cirka seks centimeter. Jeg kom straks ind på en fødestue, og cirka 40 minutter senere havde jeg født vores lille pige. Der var ingen komplikationer, og jeg skulle ikke syes. Søndag aften tog vi hjem. Annabell er dejlig og forbavsende nem og stille. Hun sover godt og græder næsten ikke. Lad os håbe det fortsætter sådan.

4 enkle tricks, der forebygger, at din graviditet ændrer din krop for altid

På mange punkter har du tabt til biologien på forhånd og må overgive dig til graviditetens, ofte midlertidige, ombygning af din krop. Graviditet betyder uren hud, kløe, kvalme, ømme bryster, arveligt betingede strækmærker og pigmentændringer i ansigtet. Men på andre områder har du selv en vis indflydelse. Det gælder forstoppelse, blodomløbet, din vægt, vand i kroppen, energiniveau og for dem, der ikke er arveligt disponeret: Strækmærker.

Lav venepumpeøvelser to gange dagligt
Du skal lægge dig på ryggen med bøjede ben og lænden i gulvet. Løft så bækkenet så højt op som muligt ved hjælp af dine ballemuskler og hold stillingen et øjeblik. Læg så bækkenet langsomt i gulvet igen. Gentag øvelsen 15-20 gange to gange dagligt. Det giver et bedre blodomløb.

Virker på:
Kredsløbet, vand i kroppen, træthed, fordøjelse og generelt fysisk velvære under din graviditet

Gå en tur dagligt
Afpas turen efter, hvor fysisk aktiv du var før graviditeten. Hvis du var vant til at gå fem kilometer før du blev gravid, så tag sådan en tur i roligt tempo. Lavede du mere eller mindre, så fortsæt med det i roligt tempo og uden at overbelaste kroppen eller anstrenge dig til det yderste.

Virker på:
Kredsløbet, vand i kroppen, træthed, fordøjelse og generelt fysisk velvære.

Spis sundt
Få godt med sunde olier, fibre og spis ikke for meget.

Virker på:
Generelt velvære, kredsløbet, strækmærker, vand i kroppen og træthed.

Forsøg at være tålmodig
Fokuser på, at din krop er ved at skabe et helt nyt liv, og lad være med at tænke, at enhver gene du måtte få, er din egen "skyld." Det er det ikke! Tænk på at din graviditet er noget af det mest naturlige i verden, så lev almindeligt, men lyt til din krops signaler.

Virker på:
Humøret.

Kilder: Anne Ruby, Charlotte Floridon og Netdoktor

Læs også