Krop og kost

Derfor giver graviditeten dig større fødder

Vand i kroppen og en del ekstra kilo får dine fødder til at hæve op under en graviditet. Men selv når du er sluppet af med vandet og de ekstra kilo, bliver dine fødder muligvis ved med at være større. Her er forklaringen.

Det er et velkendt fænomen, at en graviditet kan få dine fødder til at vokse, uden at det kan tilskrives vand eller ekstra kilo fedt i kroppen.

Men indtil nu er der ikke lavet forskning, der dokumenterer fænomenet, og som fastslår, at tilstanden er permanent. 

Læs også: 8 ud af 10 gravide har skadeligt stof i kroppen

I en ny undersøgelse udført ved University of Iowa har forskere imidlertid lavet en måling af kvinders fødder under og 5 måneder efter deres graviditeter.

– Jeg hørte så mange kvinder tale om, at de måtte købe nye sko efter deres graviditet, siger en af forskerne, Neil Segal, til LiveScience.com om baggrunden for undersøgelsen.

Over halvdelen får længere fødder

I undersøgelsen blev både fodens længde og svang målt under og efter graviditeten.

Læs også: Graviditet gør din krop yngre

Resultatet var, at gennemsnitligt blev kvindernes svang lavere, mens deres fødder blev mellem 2 og 10 millimeter længere. I alt var det mellem 60 og 70 procent af kvinderne, der havde længere fødder og lavere svang efter fødslen.

Forskerne mener på baggrund af resultaterne, at den øgede vægt lægger pres på fodens svang, som derfor flader mere ud og er med til at gøre foden længere. 

Læs også: Din store bagdel er en fordel for din baby

Derudover producerer de gravide kvinder hormoner, der er med til at blødgøre ledbåndene, så knoglerne kan brede sig mere. 

Da forskerne også kan konstatere, at de større fødder er kommet for at blive, er der tilsyneladende en rigtig god undskyldning for nybagte mødre til at skifte hele skoskabet ud efter fødslen!

Her finder du et kæmpe udvalg af sko på nettet >>

20 myter - venter jeg en dreng eller en pige?:

20 myter: Venter jeg en pige eller en dreng?

Se også:

Læs mere om: