Krop og kost

Åreknuder i graviditeten: Sådan forebygger du

Der er øget risiko for åreknuder, når du er gravid. Men du kan forebygge åreknuder til en vis grad.

Åreknuder er udvidede blodårer lige under hudoverfladen og skyldes et øget tryk på de store årer og et hæmmet blodtilbageløb til hjertet. Åreknuderne opstår, når venerne svulmer op, fordi blodet ikke strømmer igennem dem, som de skal.

Større risiko for graviditetsproblemer, når du venter dette køn

Åreknuder optræder oftest på baksiden eller indersiden af læggene, og nogle gange går de op over låret, men de kan eksempelvis også sidde ved endetarmsåbningen som hæmorider eller omkring skedeåbning og mellemkødet.

Åreknuder ser ud som lokale, blålige hævelser. De kan stå ud fra huden og både se klumpede ud og også føles sådan. Benene kan føles ømme, pulserende eller tunge. Nogle gange klør det.

Risiko for åreknuder

Det er lettere at få åreknuder, hvis du er gravid eller overvægtig, men også arv og stillestående arbejde har noget at sige.

Vand i kroppen under graviditet: Det kan du gøre!

- Arv og stillestående arbejde er de vigtigste risikoene for, hvor udsat du er for åreknuder. Sidder eller står du meget, øger du risikoen. Under graviditet er østrogen- og testosteronniveauet ændret. Dette kan være med til at bidrage, samtidig med at fosteret efterhånden klemmer på de store vener i bækkenet. Trykket forplanter sig ned i benene, og det kan føre til åreknuder, siger Einar André Brevik, som er leder af Norsk karkirurgisk forening til mammanett.no.

Flere graviditeter øger desuden risikoen for åreknuder samt risikoen for en øget mængde åreknuder, tilføjer Brevik.

Her er de mest almindelige graviditetsgener

Smertefri fødsel af Anja Bay

Sådan forebygger du åreknuder

Åreknuder kan ifølge Brevik forebygges på følgende måde:

• Brug støttestrømper

• Undgå høje hæle

• Sid ikke med benene over kors

• Variér dine arbejdsstillinger

Bækkenløsning: Hvorfor opstår det - og hvad kan jeg gøre?

Det kan også hjælpe at ligge med benene højt og vippe med fødderne. Tag fat om knæhaserne skiftevis og vip underbenet op og ned. Eller læg dig på ryggen, løft underlivet og vip det op og ned og fra side til side. Det hjælper til at pumpe blodet tilbage gennem venerne.

Åreknuder kan blive større, hvis du står oprejst længe.

Behandling af åreknuder

Det er normalt, at gravide får åreknuder. Nogle får så store plager, at det behandles, andre behandler åreknuder af kosmetiske årsager.

Ifølge Brevik anbefales det ikke, at åreknuder behandles under graviditeten. Det bedste er at vente med eventuel behandling, til du har fået alle de børn, du regner med, at du skal have.

Hvad er svangerskabsforgiftning - og hvad kan jeg gøre?

Der findes en række forskellige typer behandlingsformer ifølge Norsk karkirurgisk forening:

• Skleroterapi: Man sprøjter et kemisk middel (ofte noget som hedder aetoxysclerol – en form for alkohol) ind i den/de årer, som man ønsker at behandle. Dette skaber en betændelse på indersiden af årerne, som gør, at åren, som behandles, går til. Med andre ord transporterer den ikke længere blod og har ingen funktion.

• Kompressionsterapi: Overordnet set er dette støttestrømper, men for nogle patienter er strømper ikke godt nok. I de tilfælde må der lægges elastiske bandager med tiltrækkeligt tryk til at transportere blodet mere effektivt tilbage til hjertet.

• Endovenøs behandling: Behandling af åren fra indersiden. Dette er den mest moderne behandlingen og er en mere skånsom metode end kirurgi. Der bruges enten varme (f.eks. via damp eller laser) eller andre metoder (f.eks. lim).

• Kirurgi: Åreknudekirurgi, som er kirurgi, der udføres i det overfladiske venesystem.

Strækmærker: Hvorfor får man dem - og hvad kan man gøre?

- Åben kirurgi er kun at anbefale i specielle tilfælde og/eller at den enkelte ikke egner sig til de andre metoder. Derfor er det vigtigt, at hver enkelt får skræddersyet sin behandling afhængigt af, hvad der egner sig bedst. Dette bør gøres af en karkirurg, som er specialist inden for faget, siger Brevik og tilføjer:

- Nogle åreknuder kan forsvinde af sig selv igen efter svangerskabet.

Denne artikel har tidligere været bragt på mammanett.no, Åreknuter hos gravide

Gravid uge for uge - så stor er din baby:

Gravid uge for uge: Så stor er din baby