Fødsel

Tegn på at fødslen er i gang

Der kan være flere forskellige tegn på, at en fødsel er gået i gang - og tingene sker ikke i én bestemt rækkefølge. Se tegnene på fødsel her!

Tegn på at fødslen er i gang:

Vandet går
En fødsel går ofte i gang ved, at fostervandet går. Men det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvordan det mærkes. Vandet kan gå i en stor skylle, og så er du ikke i tvivl, men det kan også småsive. Hvis det er sidstnævnte, så tag et bind på, og vent en times tid. Føles bindet tungt, er vandet gået. Fostervand har desuden en noget særpræget lugt. Dernæst følger der almindeligvis veer af sig selv i løbet af det næste døgns tid. Har du mistanke om, at vandet er gået, så kontakt fødegangen. Hos nogle kvinder går vandet dog ikke spontant. Her kan jordemoderen så i stedet vælge at prikke hul på fosterhinden under fødslen.

Lyt til fødselsberetninger på mamas podcast helt gratis! Hvad enten du er gravid eller har født, så er rigtige kvinders fødselsberetninger fantastiske fortællinger at lytte til. Lyt med her

Veer
Andre fødsler starter med, at kvinden får veer. Især hvis det er første gang, du skal føde, kan du godt have nogle dage med små veer, inden de går rigtigt i gang. Det kan derfor være svært præcist at sige, hvornår du er i fødsel. Føler du dig utryg, så kontakt fødegangen. I begyndelsen føles veer som kraftige menstruationssmerter. De er til at begynde med uregelmæssige både med hensyn til, hvor længe de varer, hvor kraftige de er, og hvor længe der er imellem dem. Når veerne kommer oftere, kan du begynde at tage tid på, hvor lang tid der går fra én ve starter, til den næste ve starter. Er det første gang du skal føde, skal veerne gennem 1-2 timer have været regelmæssige med 3-5 minutters interval - altså fra vestart til vestart. Den enkelte ve vil typisk vare 60-90 sekunder. Har du født før, ved kroppen hvad der skal ske, og ofte vil fødslen gå hurtigere end første gang. Derfor bør du være opmærksom, allerede når der er 5-7 minutter mellem veerne. Er veerne som beskrevet her, er det tid til at kontakte fødegangen.

Plukkeveer
De sidste uger inden fødslen oplever mange kvinder desuden, at plukkeveerne kommer oftere og bliver mere intense. De kan gøre lidt ondt, og du bliver måske nødt til at stå stille, hvis du er ude at gå. Nogle kvinder mærker også jag op i skeden. Plukkeveerne modner og afkorter livmoderhalsen og hjælper barnet med at stille sig ned i bækkenet. Du kan bruge plukkeveerne til at indstille dig mentalt på, at plukkeveer som disse, på et eller andet tidspunkt, dage eller uger, udvikler sig til veer. I dagene inden du går rigtig i fødsel, kan du også opleve at have kraftige, lidt smertefulde plukkeveer to-tre gange i timen. Alle er dog forskellige, og nogle kvinder mærker ingenting, før de rigtige veer starter.

Tegnblødning
Mange oplever, at der kommer lidt slim og blod fra skeden før fødslen, og det er helt normalt. Det skyldes, at din livmoderhals er begyndt at åbne sig lidt. Det er ikke et tegn på, at fødslen er i gang, men et tegn på, at de indledende forberedelser til fødslen er i gang. Så længe det bare er pletter i trusserne eller på bindet, er det normalt. Hvis du bløder mere, f.eks. svarende til en menstruation, eller du har smerter, som er der hele tiden, skal du kontakte fødegangen. Selvom du har tegnblødning, kan man ikke sige, hvor lang tid der går, inden fødslen går i gang.

Udflåd og slimprop
I slutningen af graviditeten har de fleste kvinder meget udflåd. Det kan både være tyndt og vandigt, men det kan også være slimet. Slimproppen er noget sejt slim, der sidder inde i livmoderhalsen. Når livmoderhalsen bliver blødere og kortere på grund af plukkeveer, kan slimproppen løsne sig, og du kan se den som noget sejt slim iblandet blod i trusserne eller på toiletpapiret. Ikke alle kvinder oplever slimproppen gå. Slimproppen kan dog både gå samme dag som fødslen eller flere uger før, så det er ikke nødvendigvis et tegn på, at fødslen er ved at starte.

Diarré
Nogle kvinder oplever også en trang til at skulle på toilettet, og enkelte har diarré i dagene op til fødslen. Samtidig kommer trangen til et toiletbesøg lige før fødslen helt af sig selv. Man regner med, at det er kroppens måde at sørge for, at der ikke er noget, der 'sidder i vejen', når barnet skal passere.

Kilde: Rigshopitalet og Hvidovre Hospital

MAMA.dk anbefaler:

Få en optimal fødselsforberedelse med den populære bog 'Fantastisk Fødsel', der bl.a. indeholder konkrete fødselsteknikker, fakta om smertelindring, personlige fødselsfortællinger fra kendte og ukendte kvinder, gode råd om tiden før og efter fødslen samt tips til kost og træning. Og så finder du i bogen også QR-koder til voiceguides, så du nemt selv kan forberede dig på din fødsel.

Køb 'Fantastisk Fødsel' her >>

 

Læs også:

Sådan får du gang i fødslen

4 grunde til IKKE at ligge ned under fødslen

10 råd til at klare veerne

Hvad er en gennemsnitsfødsel?

Fødslens forløb - de 3 faser i din fødsel

Din personlige pakkeliste til fødegangen

Fødsel: Du kan forebygge bristninger

Epidural: Hvilket tidspunkt i fødslen er bedst?

Se også:
Video: Smertelindring under fødslen

Video: Hospitalsfødsel vs. hjemmefødsel

 

Læs mere om: