Fødsel

I denne måned bliver der født flest børn

Har du altid undret dig over, hvorfor der virker til at være flere gravide og nybagte forældre om sommeren? Der er faktisk en forklaring på både de store maver og de mange barnevogne, for lige akkurat sommermånederne er højsæson for børnefødsler.

Har du et vinterbarn? Et sommerbarn? En maj-baby? Eller måske et julebarn? 

Danmarks Statistik laver hvert år statistik over antallet af fødsler - bl.a. hvordan antallet af fødsler fordeler sig ud på året. Og der tegner sig en klar tendens - vi vil gerne have sommerbørn! Så har du altid hadet at have fødselsdag i sommerferien, så er du ikke den eneste. Der bliver nemlig født markant flere børn i de varme måneder, særligt omkring sommerferien og sensommeren. 

 

 

Faktisk bliver der født allerflest børn i juli måned. Ifølge Danmarks Statistik blev der i 2018 født 5.638 børn i denne måned. Derefter kommer august og juni lige i hælene med henholdsvis 5.457 og 5.326 fødsler.

I den modsatte ende af skalaen er begejstringen for februar måned til at tage og føle på. Med 4.660 fødte i februar 2018, bliver det den måned med færrest fødte - men her er det vigtigt at pointere, at februar er kortere end de andre måneder, hvilket kan forklare hvorfor fødselstallet er lavere. Der mangler simpelthen en dag. Efter februar kommer november og december på listen over måneder med færrest børnefødsler. 

 

LÆS OGSÅ: Det siger dit barns navn – om dig! 

Planlægning er årsagen 

Forklaringen på de mange sommerbørn kan ifølge jordemor og direktør for Baby Instituttet, Ditte Bach, findes i planlægningen. 

- For det første er det planlagte børn. De kommende mødre har en idé om, at de vil have barsel i sommerhalvåret, så de kan gå rundt med barnevogn i det gode vejr og have det rigtigt godt. Derfor er de fleste børn, som er født i sommermånederne, planlagte. Så det svinger jo hele tiden mellem at være august eller juli, der fødes flest børn i. Man vil føde i sensommeren, men det er jo forskelligt, hvornår barnet kommer ud, fortæller hun. 

- For det andet, så er der mange børn, der undfanges ved julefrokosttiden. Og de børn bliver født ud mod sommeren. Simpelthen. 

 

Her kan du se tabellen for børnefødsler i 2018: 

Kilde: Danmarks Statistik

 

Antal fødsler i alt i årets måneder 2008-2018 

Januar:                53.975 
Februar:             50.812 
Marts:                  54.616 
April:                     52.772 
Maj:                       55.879 
Juni:                       56.872 
Juli:                        60.573 
August:               59.889 
September:     57.614 
Oktober:            56.295 
November:        52.623 
December:        51.689 

Kilde: Danmarks Statistik

LÆS OGSÅ: Det siger dit barns navn – om dig! 

Læs mere om: