Gravid

Farlig dille: Superslank og højgravid

En ny trend breder sig blandt gravide, hvor det gælder om at være på slankekur under graviditeten, og dermed føde små børn på under tre kilo.

I Norge advarer lederen af jordemoderforbundet nu mod den farlige slankedille blandt gravide.

- Slankekure og presset på kvinders udseende er nået helt til livmoderen. I nogle miljøer er der status i at føde børn, som vejer under tre kilo, siger lederen i det norske jordemoderforbund, Hanne Schelderup-Eriksen, til Aftenposten.

Risiko for underernærede børn

Hanne Schelderup-Eriksen er bange for, at gravide ikke altid kan overskue konsekvenserne af at være på skrappe slankekure under graviditeten.

- Det er bekymrende. De gravides fokus bør være på at få et sundt og normalvægtigt barn, som er født til termin, siger hun.

LÆS OGSÅ: Pas på solen, når du er gravid

Børn født med al for lav fødselsvægt kan ligefrem være direkte underernærede.

- De børn bliver vi nødt til at følge ligeså nøje som børn født før tiden, for at sikre at de får nok næring i sig. Denne trend er at udsætte barnet for en helt unødvendig helbredsrisiko, og det er noget vi fraråder på det kraftigste, siger Hanne Schelderup-Eriksen.

Må opgive at amme

Hun peger også på en anden konsekvens af skrappe slankekure, mens man er gravid.

- Kvinder, der for tynde, må oftere opgive at amme deres barn fuldt, fordi amning kræver meget energi. Det fedt, vi oplagrer under graviditeten, har vi brug for efter fødslen, sådan at vi kan give det nyfødte barn tilstrækkelig med næring, siger hun.

Usund tilgang


Også lægen Kari Løvendahl Mogstad, der i Norge har en populær blog på nettet, genkender problemerne.

- Den trend, vi ser nu, er ikke en sund tilgang til hverken træning, vægt eller en kvindekrop under barsel. Det normale er ikke, at kroppen efter tre dage ser ud, som om den hverken har været gravid eller har født, siger hun ifølge avisen Aftenposten.

Hysterisk kropsfiksering

Det kan ikke anbefales at begynde at træne en uge efter, man har født. Og man skal ikke slanke sig eller prøve at undgå vægtøgning under graviditeten, understreger lægen.

- Selv børn taler om six pack, de unge spejler sig i idealer på nettet, og gravide ser de kendte og andre nybagte mødre, som tilsyneladende 'får deres krop igen' lige efter, de har klemt barnet ud, siger Kari Løvendahl Mogstad.

LÆS OGSÅ: Do's and Dont's under din graviditet

Hun synes, at kropsfikseringen i samfundet er blevet helt hysterisk, og at den kan være vanskeligt at undgå.

Vel alt sammen noget, vi også kender i Danmark.

Læs mere om: