Gravid

13 tidlige tegn på graviditet

Her er 13 tidlige tegn på graviditet. Men husk: Du kan først være sikker, når du har taget en positiv graviditetstest!

Nedenunder finder du 13 tidlige tegn på graviditet - men husk:

* At du har symptomerne, betyder ikke nødvendigvis, at du er gravid.

* Det er langt fra sikkert, at du har alle symptomerne, hvis du er gravid.

* Du kan godt være gravid, selvom du ingen symptomer har.

* Der er kun er én helt sikker måde at vide på, om du er gravid. Og det er at tage en graviditetstest - tidligst på den dag, hvor du skulle have haft din menstruation. 

13 tidlige tegn på graviditet:

1) Udebleven menstruation
Hvis du har regelmæssig menstruation, er det et klart tegn på graviditet, hvis den udebliver en måned. En udebleven menstruation kan dog også være tegn på stress, vægtøgning- eller tab, hormonelle forstyrrelser, træthed, sygdom eller ophør med p-piller.

2) Pletblødning
Oplever du en lille pletblødning omkring det tidspunkt, hvor du forventer din menstruation, så kan det meget vel være, fordi ægget har sat sig fast. Pletblødning kan dog også forekomme i forbindelse med ændret p-pille-indtag, infektion eller reaktion efter samleje.

LÆS OGSÅ: 6 mærkelige symptomer på graviditet

3) Hævede eller ømme bryster
Dine bryster kan blive større eller ekstra følsomme allerede 1-2 uger efter undfangelsen. Årsagen er det øgede hormonindhold i kroppen. For nogle er ømhed også almindeligt omkring menstruationen, så det er altså heller ikke noget sikkert tegn på graviditet. Nogle får også mørkere brystvorter meget tidligt i graviditeten. Disse tegn kan dog også forekomme inden menstruation.

4) Kvalme
Årsagen til graviditetskvalme er et øget hormonindhold. Den dukker oftest op 2-10 uger efter undfangelsen. Nogle kvinder er så heldige, at de slipper for graviditetskvalme, mens andre døjer med kvalmen gennem størstedelen af deres graviditet.

SE OGSÅ: Lyt til fødselsberetninger på mamas podcast helt gratis! Hvad enten du er gravid eller har født, så er rigtige kvinders fødselsberetninger fantastiske fortællinger at lytte til. Lyt med her 

5) Ændrede madvaner
Særlige madlyster er kendetegnende for graviditet. Mange gravide fortæller, at da de var omkring 8 uger henne i deres graviditet, fik de pludselig lyst til nogle specielle mad- eller drikkevarer.

6) Ekstrem træthed
Den gravide krop bruger en del af sin energi på at skabe det lille nye liv, og det efterlader ikke meget energi til dig. Allerede så tidligt som den første uge af graviditeten kan man blive meget træt, og det er typisk værst de første tre måneder af graviditeten.

7) Hyppig tissetrang
Nogle oplever, at de pludselig skal tisse meget mere end tidligere, og at de bliver ømme i underlivet. Kroppen producerer mere væske under graviditeten, og det kan give øget tissetrang. Det sker som oftest omkring uge 6-10 i graviditeten, men kan også sagtens opleves meget tidligt. Øget tissetrang kan dog også skyldes blærebetændelse.

8) Humørsvingninger
Begynder du pludselig at blive sentimental, nærtagende eller have meget brug for omsorg, så kan dette også være et tidligt tegn på graviditet. Det skyldes det øgede hormonindhold i din krop. Mange kvinder oplever dog samme humørsvingninger på grund af en kommende menstruation.

LÆS OGSÅ: Din alder bestemmer: Sådan er dine graviditetschancer

9) Øget smags- og lugtesans
Smags- og lugtesansen bliver skærpet, når man er gravid. Det er usikkert hvorfor, men nogle mener, at det stammer fra ur-tiden, hvor kvinder skulle undgå fordærvet mad.

10) Hovedpine
Når du bliver gravid, stiger niveauerne af hormoner i kroppen pludseligt, hvilket kan forårsage hovedpine tidligt i graviditeten. Hovedpine kan dog også skyldes f.eks. væskemangel eller søvnmangel.

11) Smerter i lænden eller underlivet
Smerter i lænd og underliv kan også være tegn på graviditet. De små jag, der minder om menstruationssmerter, kan betyde, at der sker noget dernede. Det kan dog også være tegn på, at din menstruation er på vej.

LÆS OGSÅ: Kan man blive gravid, når man har menstruation? Få svar her >>

12) Oppustet mave
Det øgede hormonindhold under en graviditet kan sætte kroppens fordøjelsessystem ned i gear - og det giver oppustet mave. Som så mange af de andre symptomer kan dette dog også skyldes en kommende menstruation.

13) Mørk stribe fra skamben til navlen
Har du en mørk stribe, som går fra dit skamben til din navle? Så kan det meget vel betyde, at du er gravid. De fleste gravide får denne stribe (linea nigra), når de er omkring 4-5 måneder henne i deres graviditet, men nogle får den også langt tidligere.

Hvis du ER gravid - hvornår skal du så føde?

Test det i mamas terminsberegner her >

Kilde: Graviditet.dk

Vil du have en meget konkret idé om, hvor stor din baby er? Så kig med her:

Gravid uge for uge: Så stor er din baby

LÆS OGSÅ: Så lang tid tager det i gennemsnit at blive gravid