opdragelse
Familieliv

Børnepsykologen: "Det er en udbredt misforståelse, at opdragelse handler om at sige og gøre det rigtige"

16. august 2019
af Josefine Gammelgaard
foto: Panthermedia, Janne Rugland
Gennem barnets opvækst er den væsentligste opdragelse den, der sker hele tiden. Skældud er den mindst effektive form for opdragelse, mener psykolog og forfatter Hedvig Montgomery.

Når vi irettesætter og fortæller vores børn, hvordan de skal opføre sig, så opdrager vi… eller hvad? Opdragelse sker ikke bare i de øjeblikke, hvor vi siger nej – men i tiden indimellem. Faktisk sker opdragelsen hele tiden gennem de første tyve år af barnets liv. Det fortæller den norske psykolog og forfatter til bogen "Forældremagi", Hedvig Montgomery.

- Når du lige har fået et barn, vil du kun tænke på den første dag, den første uge eller måske de første to år. Men du tænker sjældent på, hvordan det vil blive, når din søn eller datter er 13 år gammel. At opdrage et barn tager meget lang tid, og vi ved helt sikkert nu, at det tager mere end 20 år, før den menneskelige hjerne er fuldt udviklet. Dit nyfødte barn ser SÅ færdigt ud allerede i de første par timer, men i virkeligheden er det ligesom at købe noget fra IKEA – det skal samles. Børn kommer med et samleprogram i hjernen, og vi skal hjælpe og støtte dem i den udvikling, siger Hedvig Montgomery.

Hun forklarer, at når vi snakker opdragelse, er det vigtigt at forstå, at vi har tyve år til rådighed. Derfor gør det ikke så meget, at vi laver småfejl undervejs.

- Vi tror, at vi skal gøre det rigtigt og reagere på den rigtige måde i hvert henseende. Men du vil begå fejl i løbet af de 20 år, tro mig. Det tager så lang tid, at den største del af opdragelsen er den tid, hvor I bare er sammen i familien. Det er her, børnene ser dig lave almindelige ting. Det er en udbredt misforståelse, at opdragelse handler om teknik og om at sige og gøre det rigtige. Det kan være praktisk at kende til teknikker, men opdragelse er i virkeligheden at være sammen med dit barn. Det er den familie, I opbygger sammen, ligegyldigt hvordan den familie ser ud. Det kan være at lave mad sammen eller inkludere dit barn i din interesse. Børn elsker at være en del af forældrenes liv. Selv rengøring er lettere, når de har deres egen lille opgave, men lad være med at rette for meget på dem. At være overkritisk stopper al inddragelse.

LÆS OGSÅ: De 5 værste fejl, vi begår som forældre – og hvordan vi retter op på dem

”Nej” virker ikke

Selvom vi ofte forbinder opdragelse med at irettesætte og lære fra os, er skældud den mindst brugbare metode til opdragelse, fortæller Hedvig Montgomery. Et barn, der er ked af det, lærer nemlig ingenting.

- Vi er nødt til at føle os trygge for at kunne lære. Når vi skal have noget forklaret, går vi til en person, vi er trygge ved – ikke en, som bliver sure på os. Derfor er det ikke særlig effektivt at irettesætte sit barn. Når børn bliver meget bange, ser det ud til, at de mister hørelsen. De hører ikke, hvad den voksne siger. Det får forælderen til at hæve stemmen, hvilket gør barnet endnu mere bange, hvilket gør det endnu sværere for dem at høre. Det er ikke hjælpsomt for barnet, og opdragelse handler om at være hjælpsom. Når dit barn har gjort noget galt, er det ikke for at gøre dig ked af det – det er fordi, han eller hun ikke er fuldt udviklet, kender konsekvenserne eller forstår ordet ”nej” endnu. Husk på, at dit barn er et helt nyt menneske. Du må starte blødt ud. Han eller hun har brug for hjælp, ikke råben eller vrede.

Du har måske set forældre, der gang på gang siger ”nej” til deres børn for at få dem til at tie stille. Vi gør det alle sammen en gang imellem, og vi kan ikke stoppe fuldstændig med det. Men det virker ikke, fortæller Hedvig Montgomery.

- ”Nej” hjælper ikke dit barn. Og jo mere hjælpsom, du er over for dit barn, jo tættere vil I blive. Barnet har virkelig brug for at føle, at der er et ”os”, at I hører sammen. Og at du kan hjælpe ham eller hende med at tackle svære situationer. Når børn og forældre har det sammen, er det en smuk cirkel.

LÆS OGSÅ: Psykologen: Dette er din største opgave som forælder

Lær gennem leg

Det betyder ikke, at vi hele tiden skal tænke over, hvad vi gør, og hvordan vi gør det. Men vi kan tænke over, hvordan vi leger med barnet. Leg er nemlig et meget nyttigt redskab, som børn er født med, forklarer Hedvig Montgomery. Børn har et program for, hvordan legen skal udvikle sig gennem barndommen.

- De starter med borte-borte-tit-tit-legen. Den har de brug for, mens de er små, fordi de har brug for eksklusiv tid med forældrene, der viser dem, at forældrene kommer tilbage, selvom de forsvinder et kort stykke tid. Den smule angst er godt for barnets udvikling. I toårsalderen forsøger de at gøre voksenting som at fylde opvaskemaskinen og tørre op, når noget er spildt. Det har de brug for forældrenes hjælp til. Det er ikke, fordi de er ryddelige, men de har brug for at føle, at de ikke kun er til besvær.

Hedvig Montgomery fortæller, at du kan begynde at holde dig lidt i baggrunden, fra dit barn bliver omkring tre år.

Når de er tre-fire år gamle, leger de rollespilslege som far, mor og børn med hinanden. Her kan du lave andre ting, mens børnene leger, og det er meget rart. Fra de er fem-seks år, leger de fantasilege, der vokser ind i himlen. Her kan de klare alting! Lad dem være alting, og lad dem lege, hvad end de har lyst til. Så starter de i skole og bliver besat af regler og af, hvem der skal bestemme. De prøver altid at bøje reglerne til deres egen fordel. I virkeligheden er det, fordi de vil lære, hvordan man diskuterer og lever efter regler. Børn har virkelig brug for at lege og plads til at udvikle sig. Hvis vi lader dem gøre det, så vil de gøre det selv.

LÆS OGSÅ: Motorik: Hvad kan din baby hvornår?

Gør en forskel

Det er vigtigt, at vi ser vores børn på en måde, som passer til hendes eller hans stadie, forklarer Hedvig Montgomery.

- En af de farligste ting, vi gør mod vores børn, er, at vi forventer for meget af dem for hurtigt. Vi kommer til at agere professionel, men i stedet skal vi være sammen med vores børn på en hjælpsom og meningsfuld måde. Det er et tovejsforhold, men det er dig, der har ansvaret for det. Hvis du vil have dit barn til at behandle dig med forståelse og tålmodighed, må du behandle hende eller ham på samme måde. De er vigtigt at se opdragelse på den måde hver dag.

Selvom det lyder trættende, at opdragelsen sker hver dag i 20 år, så er det det hele værd, mener Hedvig Montgomery.

- Du er nødt til at være der, og det er meget arbejde. Men det er det mest meningsfulde stykke arbejde, du nogensinde vil udføre. Den opdragelse, du giver dit barn, vil give barnet mod til at søge et job, kræve ægte kærlighed og give en følelse af verden som et godt sted at være. Det vil give barnet mulighed for at ringe til dig med problemer, når han eller hun er 25 år. Det gør virkelig en forskel.

LÆS OGSÅ: 9 ting, du ikke anede, var uundværlige... før du fik børn!

Hedvig Montgomery

Hedvig Montgomery er norsk psykolog og familieterapeut og har arbejdet med børn og familier i 20 år. I juni udgav hun ”Forældremagi – Syv enkle trin til at lykkes med opdragelsen”, en bog om, hvordan du bedst opdrager dit barn og lærer ham eller hende at færdes i livet på en god måde.

Hedvig Montgomery

Læs også