https://imgix.femina.dk/media/article/1821-foedselsdag.jpg
Familieliv

Børnefødselsdag: De bedste tips (+ sådan overlever du dagen)

22. maj 2018
Af Anne Romanelli. Udgivet første gang 2015, opdateret maj 2018
Foto: PR & Pantherstock
En børnefødselsdag skal selvfølgelig fejres, og det behøver ikke være hverken dyrt eller besværligt. Vi har samlet en række tips til, hvordan du skaber en fantastisk fødselsdag for dit barn.

BØRNEFØDSELSDAG - HVAD SKAL VI SPISE?

Du vil måske gerne have lidt sjovt, lækkert og indbydende mad til ungerne, når de kommer forbi til børnefødselsdag. Men omvendt er det nok de færreste, der gider at stå og kokkere i flere timer og lave store gourmet-mesterværker, når børnene sikkert ikke bruger hele fødselsdagen på at sidde stille omkring spisebordet. Der er masser af ting, du heldigvis kan lave i forvejen og evt. fryse ned: Pølsehorn og pizzasnegle er genial mad til børnefødselsdage, og de kan laves et par uger i forvejen og blot tages ud af fryseren og komme i ovnen på dagen. Grøntssagsstave og frugt er også nem og lækker fødselsdagsmad, og kan hurtigt komme til at se festligt ud, hvis du køber det i alle regnbuens farver og sætter det på spyd.

Få opskriften på en lækker brunsviger, som kan forvandles til en kagemand- eller kone med lidt slik og snilde!

LÆS OGSÅ: Lyt til fødselsberetninger på mamas podcast helt gratis! Hvad enten du er gravid eller har født, så er rigtige kvinders fødselsberetninger fantastiske fortællinger at lytte til. Lyt med her

Skal der være et tema til børnefødselsdagen?

Det kan være sjovt for de små, hvis du finder på et tema til børnefødselsdagen, der går igen i pynten, maden og legene. Fx kan I vælge et cirkustema - få tips til lige til at skabe det fineste cirkus-univers

BØRNEFØDSELSDAG - HVAD SKAL VI LEGE?

Til børnefødselsdagen kan børnene måske sagtens selv finde på noget at lege, men er det ikke tilfældet, eller er der brug for lidt 'samling på tropperne', har du her nogle ideer til selskabslege til børnefødselsdag:

  • Blindebuk: Et af børnene har bind for øjene og skal få fat i et af de andre børn i rummet. Når det sker, skal barnet med bind for øjnene gætte, hvem han eller hun har fanget. Gætter barnet rigtigt, er det den fangedes tur til at være blindebuk.
  • Ballondans: Bind en ballon om hvert barns fod, og børnene skal nu forsøge at trampe de andres balloner i stykker - uden at de selv får ødelagt deres egen ballon af andre!
  • Stoleleg: Musikken spiller, og børnene går rundt om nogle stole (der er én mindre stol end antallet af deltagende børn). Når musikken stopper, skal børnene hurtigst muligt finde en stol at sidde på. Den, der ikke når det, er ude, men får 'æren' af at heppe på de andre. I kan også lege almindelig stopdans uden stole, hvor det så bare gælder om at stå stille, når musikken stopper.
  • Smagsprøver: På skift får børnene bind for øjnene, og de skal nu gætte, hvad det er de smager på. Det kan f.eks. være en pastaskrue, en vindrue, et sykke rugbrød osv.
  • Hvad er der i kassen?: På skift stikker børnene deres hånd ned i en kasse eller under et klæde, og de skal så gætte hvilke ting, de føler på.
  • Huskeleg: Du lægger f.eks. 20 forskellige småting under et tæppe, og børnene får måske 30 sek. til at se godt på tingene. Dæk herefter tingene med tæppet igen, og de skal så hjælpe hinanden med at huske, hvad der ligger derunder.
  • Sugerør i flasken: Bind en snor med et sugerør om børnenes liv, så sugerøret hænger ned som en 'hale' bagpå. Børnene skal så se, om de kan få sugerøret ned i en flaske uden at bruge hænderne.
  • Skattejagt (inde eller ude): Lav en startseddel, der beskriver det næste sted, hvor en ny seddel ligger gemt. Når børnene finder den nye seddel, står der på denne, hvor de kan finde den næste seddel. Til sidst finder de frem til en skat, som f.eks. kan være lidt godter.
  • Flaskehalsen peger på: Børnene sætter sig i en rundkreds, og en tom glasflaske drejes rundt i midten. Hver gang defineres en sjov opgave, som den, som flaskehalsen peger på, skal udføre.
  • Gemmeleg/fangeleg i haven eller gården
  • Æggeløb i haven eller gården: Stafetløb, hvor børnene har en ske i hånden. På skeen ligger f.eks. en bold (ikke nødvendigvis et æg!), som de ikke må tabe undervejs. Gør de det, skal de starte forfra.

Få flere tips til sjove udendørslege her!

Husk at tilpasse legene til børnenes alder - og sørg for, at alle er med i legen. Måske er det i nogle tilfælde hensigtsmæssigt at gå uden om de lege, hvor der er fokus på at 'vinde', og i stedet koncentrere sig om de lege, der fremmer fællesskabsfølelsen.

BØRNEFØDSELSDAG - HVORDAN OVERLEVER JEG?

Det kan være noget af en mundfuld, når hele vuggestuen / børnehaven / skoleklassen eller alle familiens børn kommer på besøg derhjemme til en børnefødselsdag.

Det kan derfor være rart med nogle 'overlevelsestips' - og blogger Kristina Hobbs har lavet en særdeles brugbar liste med kreative ideer og råd til, hvordan alle får den bedst mulige børnefødselsdag.

Se nogle af de gode råd her:

  • Forbered alt det mad, du kan, dagen før: Hak, snit, kog, blend, smør, put film på, på køl. Det meste klarer snildt en nat i køleren. Og gå efter mad, der kan spises med fingrene.
  • Forbered badeværelset, så det er let for mange børn at vaske hænder. Masser af håndklæder, masser af sæbe, skamler.
  • Tøm entreen for jeres eget fodtøj og overtøj, læg avispapir på gulvet til fodtøj, anvis plads til vanter og huer.
  • Dæk bord på gulvet. Du har alligevel ikke nok børnestole. Ryk møbler væk, gerne langt væk - gulvplads er guld til fester.
  • Beslut jer sammen for, hvad der må leges med, og hvad der ikke må leges med. Stil det væk, barnet ikke vil dele. Sæt legetøj frem i kasser i stuen/gangen/værelserne, så der er kroge, hvor det er tydeligt, hvad man leger med her. Der gør det let for børnene at orientere sig i rummene, og det er oplagt, hvad der skal leges hvor.
  • Skriv navne på børnenes kopper/glas, evt brug labels eller en tøjklemme med navnet skrevet på. Hvis det er vuggestuebørn, så giv dem et symbol, der giver mening.
  • Forbered dit barn lidt, men ikke for meget, på, at der kommer mange børn. Aftal en 'hjælp'-lyd eller hvordan, du skal hjælpe, hvis det bliver for meget. Måske et sted i huset, hvor barnet kan være i fred lidt, hvis det koger over.

Læs også