Familieliv

Kom godt tilbage fra barsel

Måneder med bleskift og bamser skal snart skiftes ud med møder og MUS-samtaler. Overgangen fra barsel til arbejdende småbarnsmor kan være stressende og fyldt med fælder, så her guider vi dig til at få den bedst mulige start på arbejdslivet efter din barsel.

Indbakken bugner af ulæste mails, gamle kollegaer er rejst, mens nye er kommet til, og du har lige afleveret en skrigende baby i vuggestuen. Barslen er forbi, og det er tid til at starte på jobbet igen. Og det er rigtig svært for mange, fortæller Lotte Kirkeby Hansen, som er medforfatter til bogen 'På job efter barsel - guide til dit nye arbejdsliv.'

"Du har været væk på barsel i måske et år, og det er klart, at arbejdspladsen har ændret sig. Måske er chefen ny, måske har I ændret arbejdsgange, og måske har du fået nye opgaver, som du skal sættes ind i," fortæller hun.

Genoptag jobbet gradvist (hvis muligt)

Du kan måske lave en aftale med din arbejdsgiver om, at du bruger det sidste af din barselsorlov på at starte delvist på jobbet igen. For eksempel kan du i stedet for at holde de sidste fire ugers barsel i træk begynde på arbejdet to dage om ugen og holde orlov de resterende tre dage eller i snit arbejde mindre, end du gør på en normal arbejdsuge.

En god måde at forberede dig på at vende tilbage på jobbet er at holde et møde med din chef en måned eller to, før din barsel slutter. Her kan I tage en snak om, hvilke opgaver der venter, og hvordan I forestiller jer, opstarten skal være.

"Du kan ikke præstere maksimalt fra dag ét efter din barsel, så en idé kan være, at du bruger de første par uger på at lande igen og få styr på dine opgaver, og så efter en lille måned melde dig klar til at tage ordentligt fat på nye projekter. På den måde får du en blid opstart," siger Lotte Kirkeby Hansen.

Hov … er du tilbage?
Det kan virke tillokkende at lade som om, du aldrig har været væk fra jobbet og bare forsøge at blende ind igen. Men det er en skidt idé, mener Lotte Kirkeby Hansen.

"Jeg har talt med kvinder, hvor kollegaerne først efter noget tid opdagede, de var tilbage fra barslen. Du skal i stedet gøre det helt tydeligt, at du er tilbage. Send eventuelt en mail ud til alle om, at du fra nu af arbejder så mange timer, og at du giver kage i eftermiddag for at sige hej til alle. Så viser du, at du er glad for at være tilbage på pinden," siger hun.

Meld klart ud til chefen
Dit liv og dermed arbejdsliv er ændret, efter du har fået barn. I stedet for at forsøge at leve op til, hvad du kunne nå før, så meld i stedet klart ud til din chef der, hvor du har udfordringer. Hvis du for eksempel har problemer med at nå at hente barnet om torsdagen, kan I måske aftale, du går tidligere der og arbejder hjemmefra.

"Det kan føles som et svaghedstegn at sige til chefen, du har nogle udfordringer eller gerne vil af med nogle opgaver, men faktisk er det omvendt. Du fremstår moden og ansvarlig ved at melde klart ud, og din chef kan alligevel gennemskue, hvis du ikke kan få det til at hænge sammen," mener Lotte Kirkeby Hansen.

Og så mind dig selv om, at dit arbejdsliv er langt. Måske skal du være på arbejdsmarkedet, til du er 70 år, og du har derfor lang tid til at nå dine karrieremål.

3 tips til at lette overgangen fra barsel til job:

1 - Hold dig synlig
Hold kontakten med din arbejdsplads, mens du er på barsel. Kom ind til frokost, vis babyen frem, tjek mails i ny og næ, og fortæl din chef, at du gerne vil holdes opdateret om ændringer på jobbet. På den måde undgår du, at det hele føles nyt og forandret, når du vender tilbage efter barsel, og du vil hurtigere falde til på jobbet igen.
 
2 - Vær realistisk
Du kan ikke både arbejde over og hente tidligt, og du kan ikke nå til yoga og samtidig til babysang. Sæt dig ned, før din barsel slutter, og beslut dig for, hvad du må give afkald på, når du vender tilbage på jobbet. Så kan du undgå at blive stresset over alt det, du ikke længere kan nå.
 
3 - Afstem med baglandet
Hvem henter hvilke dage? Skal I have rengøringshjælp? Kan en bedsteforælder træde til, når I skal arbejde over? Tal med din partner om alt det praktiske, i forbindelse med at din barsel slutter, så I har nogle aftaler at arbejde ud fra. Det vil give dig mere ro til at fokusere på jobbet.

Læs mere om at komme tilbage på job her >> 

Her kan du købe Lotte Kirkeby Hansens bog 'På job efter barsel' >>

20 GENIALE fotos af livet med børn:

20 GENIALE fotos af livet med børn

Artiklen indeholder affiliatelink

Læs mere om: