Shopping

Flyverdragt: 7 vigtige ting, du skal overveje, inden du køber

Der kan melde sig mange spørgsmål, når jagten går ind på at finde årets flyverdragt til guldklumpen derhjemme. For hvor varm skal en flyverdragt egentlig være? Må den have hætte på? Og hvad indeholder den egentlig af kemi? Her får du en række konkrete råd til, hvad du skal overveje, inden du køber flyverdragt til dit barn.

Det kan føles, som om det kræver en uddannelse inden for beklædning at skulle købe en flyverdragt til sit barn for første gang. For hvad skal en flyverdragt egentlig kunne for ikke at hæmme dit barn i at udfolde sig aktivt på legepladsen i vuggestuen eller børnehaven?

 

Stine Müller er projektleder i Test & Analyse hos Forbrugerrådet Tænk, der jævnligt tester flyverdragter fra en række populære børnetøjsmærker. Flyverdragterne testes for flere ting, bl.a. vand- og vindtæthed, åndbarhed og uønsket kemi. Her er nogle af de ting, hun mener, kan være fornuftige at overveje, når du investerer i årets flyverdragt:

 

 • Overvej, hvor varm flyverdragten skal være

- Det kan være en god idé at overveje, hvor tyk eller tynd dit barns flyverdragt skal være. De tyndere flyverdragter er typisk lidt lettere og giver derfor mere bevægelighed for dit barn, end de tungere af slagsen. Derudover giver en tyndere flyverdragt også en større fleksibilitet, da barnet kan starte med at bruge den tidligere på sæsonen. Så kan du supplere med nogle flere lag tøj under dragten i de perioder, hvor det er koldere. Mange flyverdragter er faktisk ret tunge, og da det ikke er specielt store børn, der bruger flyverdragt, kan dragtens vægt set i forhold til barnets samlede kropsvægt faktisk være ganske høj. Det er klart, at hvis man har et kuldskært barn, eller et meget stillesiddende barn, så kan det være fint at finde en tykkere og mere isolerende flyverdragt. Men overvej i hvert fald, hvor meget bevægelighed, flyverdragten tillader.

 

 • Der skal være plads til at vokse i den

- Det kan være en god idé at købe en flyverdragt, der er plads til at vokse lidt i. For selv hvis det kun er én sæson, flyverdragten bruges i, når børnene jo typisk alligevel at vokse på den tid. Derfor er det vores anbefaling, at man køber en dragt, der kan justeres i livet. Så gør det ikke helt så meget, hvis benene er et par centimeter for lange, for dragten falder ikke ned om hælene, men kan holdes på plads. Det er typisk en elastik, der sidder på indersiden af rygstykket af dragten. Nogle af dem har knapper ved elastikken, som man kan spænde den ind med.

 

 • Tjek dragtens vandtæthed

- En flyverdragt skal gerne kunne holde til at være i brug i blandet vejr, og vandtætheden af yderstoffet er da også en af de ting, som de fleste flyverdragter markedsfører sig med. ">Typisk ligger angivelsen af vandtæthed på mellem 8.000 mm til 12.000 mm. Det vil som udgangspunkt være fuldt tilstrækkeligt for flyverdragter til danske forhold forudsat selvfølgelig at dragterne holder, hvad de lover. I vores seneste test af flyverdragter så vi dog, at det desværre ikke altid er sådan. Både stof og sømme kan være betydelig mindre vandtætte end angivet efter 5 gange i vaskemaskinen. Har man købt en dragt, der viser sig ikke at være ordentlig vandtæt på trods af anprisningen af vandtæthed, er der ikke andet for end at vende tilbage til forhandleren. Men det er værd at tilføje at står det ned i stænger vil regntøj altid være den bedste løsning.

 

 • Tjek, at dragten ikke indeholder fluorstoffer

- Tjek inden du køber, om der er anvendt såkaldte fluorstoffer i dragten. Fluorstoffer er en slags imprægneringsbehandling, der typisk bruges for at gøre dragten vandtæt eller vandskyende, men de kan være problematiske for både sundheden og miljøet. Så vi anbefaler, at man går specifikt efter flyverdragter, hvor der decideret står, at de er fri for fluorstoffer. Gå efter mærkninger som ”fri for fluorstoffer”, PFC-fri eller lignende. Sidst vi testede flyverdragter, var der i 9 ud af 11 dragter ikke tegn på, at de var behandlet med fluorstoffer. Så umiddelbart ser det ud til, at de fleste flyverdragtmærker undgår dem. Men det er stadig noget, som kan være fornuftigt at have for øje.

 

 • Vask flyverdragten inden brug

- Vask flyverdragten, inden den tages i brug første gang. Det er samme princip som med alt andet tekstil; eventuelle restkemikalier bliver vasket ud af tøjet, når man vasker det første gang. Det er ikke alt, der bliver vasket ud, men det er en god start.

 

 • Tjek, om flyverdragten kan tørretumbles eller tåle at komme i varmeskab

- Hvis det er vigtigt for dig, at flyverdragten kan tørres relativt hurtigt, f.eks. i tørretumbler eller varmeskab, så husk at tjekke vaskeanvisningen, inden du køber. Selvom man måske skulle tro det, er det ikke alle flyverdragter, der kan tumbles eller tørres.  

 

 • Pil flyverdragtens hætte af, når den ikke behøves

- Alle flyverdragter vi har testet, har aftagelige hætter, der kan knappes af med trykknapper, og de er netop aftagelige af sikkerhedsmæssige årsager. Men selvom de er det, kan de stadig udgøre en sikkerhedsrisiko for et barn, der leger. Og så er det måske heller ikke rart for barnet at have en stor hætte på, der kan føles generende midt i leg. Det er ikke ensbetydende med, at vi ikke synes, der skal være hætter på flyverdragter, for de kan være gode at på, når der er frostvejr eller hård vind, men i perioder, hvor der ikke er brug for hætten, kan man overveje at pille den af.

 

 • Sørg for, at flyverdragten er udstyret med reflekser

- Reflekser er en rigtig god idé at have på flyverdragten, især hvis du har et barn, der er så stort, at det færdes ude i trafikken. Tjek, at der er reflekser både på arme og ben samt foran og bagpå. Mange flyverdragter er lavet i mørke farver, så de kan være svære at se i vintermørket.

 

Sådan passer du bedst på den nyindkøbte flyverdragt:

 • Sæt navnelabel i, så man se, hvem flyverdragten tilhører
 • Vend altid vrangen ud ved vask. På den måde slides flyverdragtens yderste lag mindre ved vask.
 • Husk altid at følge dragtens vaske- og tørreanvisninger.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk

 

Læs mere om: