Flyverdragt: 7 gode råd til at vælge den rigtige
Flyverdragt

Flyverdragt: 7 vigtige ting, du skal overveje, inden du køber

16. marts 2021
af Charlotte Hallbæck, Redaktionen
Udgivet første gang 10. februar 2019. Foto: Panthermedia
En flyverdragt er både varm og praktisk, og så kan den endda bruges af voksne såvel som børn. Men der kan melde sig mange spørgsmål, når jagten går ind på at finde den perfekte flyverdragt. Her får du svar på dem alle.

Er du på jagt efter en flyverdragt? Enten til dig selv eller dit barn? Så bør du læse med her, hvor Stine Müller, der er projektleder i Test & Analyse hos Forbrugerrådet Tænk, giver sine bedste råd til, hvad du skal have for øje, inden du køber.

Der kan nemlig melde sig mange spørgsmål, når jagten går ind på at finde den rette flyverdragt. For hvor varm skal den egentlig være? Må den have en hætte? Og hvordan sikrer du dig, at den ikke indeholder unødig kemi?

Her får du en række konkrete råd, du kan tage med, når du leder efter flyverdragt til dit barn – men rådene kan bestemt også bruges, hvis du er på jagt efter én til dig selv.

Flyverdragt til både børn og voksne

Det kan føles, som om det kræver en uddannelse inden for beklædning at skulle købe en flyverdragt til sit barn for første gang. For hvad skal en flyverdragt egentlig kunne for ikke at hæmme dit barn i at udfolde sig aktivt på legepladsen i vuggestuen eller børnehaven?

Stine Müller fra Forbrugerrådet Tænk tester jævnligt flyverdragter fra en række populære børnetøjsmærker. Flyverdragterne testes for flere ting, bl.a. vand- og vindtæthed, åndbarhed og uønsket kemi. Her er nogle af de ting, hun mener, kan være fornuftige at overveje, når du investerer i en flyverdragt.

Hvor varm skal flyverdragten være?

Det kan være en god idé at overveje, hvor tyk eller tynd dit barns flyverdragt skal være, siger Stine Müller.

De tyndere flyverdragter er typisk lidt lettere og giver derfor mere bevægelighed for dit barn end de tungere af slagsen. Derudover giver en tyndere flyverdragt også en større fleksibilitet, da barnet kan starte med at bruge den tidligere på sæsonen.

– Så kan du supplere med nogle flere lag tøj under flyverdragten i de perioder, hvor det er koldere. Mange flyverdragter er faktisk ret tunge, og da det typisk ikke er specielt store børn, der bruger flyverdragt, kan dragtens vægt set i forhold til barnets samlede kropsvægt faktisk være ganske høj, siger hun.

– Det er klart, at hvis man har et kuldskært barn, eller et meget stillesiddende barn, så kan det være fint at finde en tykkere og mere isolerende flyverdragt. Men overvej i hvert fald, hvor meget bevægelighed, flyverdragten tillader.

Flyverdragt: Sådan passer du bedst på den nyindkøbte dragt

  • Hvis flyverdragten er til dit barn, så husk at sætte navnelabel i, så man se, hvem flyverdragten tilhører.
  • Vend altid vrangen ud ved vask. På den måde slides flyverdragtens yderste lag mindre.
  • Husk altid at følge dragtens vaske- og tørreanvisninger.

Kilde: Stine Müller, projektleder i Test & Analyse hos Forbrugerrådet Tænk

Hvor stor skal flyverdragten være?

– Det kan være en god idé at købe en flyverdragt, der er plads til at vokse lidt i. For selv hvis det kun er én sæson, flyverdragten bruges i, når børnene jo typisk alligevel at vokse på den tid. Derfor er det vores anbefaling, at man køber en dragt, der kan justeres i livet, siger Stine Müller.

– Så gør det ikke helt så meget, hvis benene er et par centimeter for lange, for dragten falder ikke ned om hælene, men kan holdes på plads. Det er typisk en elastik, der sidder på indersiden af rygstykket af dragten. Nogle af dem har knapper ved elastikken, som man kan spænde den ind med.

Skal flyverdragten være vandtæt?

Ifølge Stine Müller skal en flyverdragt gerne kunne holde til at være i brug i blandet vejr, og vandtætheden af yderstoffet er da også en af de ting, som de fleste flyverdragter markedsfører sig med.

– Typisk ligger angivelsen af vandtæthed på mellem 8.000 mm til 12.000 mm. Det vil som udgangspunkt være fuldt tilstrækkeligt for flyverdragter til danske forhold, selvfølgelig forudsat at dragterne holder, hvad de lover.

– I vores seneste test af flyverdragter så vi dog, at det desværre ikke altid er sådan. Både stof og sømme kan være betydelig mindre vandtætte end angivet efter 5 gange i vaskemaskinen. Har man købt en dragt, der viser sig ikke at være ordentlig vandtæt på trods af anprisningen af vandtæthed, er der ikke andet for end at vende tilbage til forhandleren.

– Men det er værd at tilføje, at står det ned i stænger vil regntøj altid være den bedste løsning, siger hun.

https://imgix.femina.dk/2021-08-27/bedste_flyverdragt.jpg

Hvordan undgår jeg, at flyverdragten indeholder unødig kemi?

Inden du køber en flyverdragt, bør du tjekke, om der er anvendt såkaldte fluorstoffer i dragten. Fluorstoffer er en slags imprægneringsbehandling, der typisk bruges for at gøre dragten vandtæt eller vandskyende, men de kan være problematiske for både sundheden og miljøet.

– Så vi anbefaler, at man går specifikt efter flyverdragter, hvor der decideret står, at de er fri for fluorstoffer. Gå efter mærkninger som ”fri for fluorstoffer”, PFC-fri eller lignende, siger Stine Müller.

– Sidst vi testede flyverdragter, var der i 9 ud af 11 dragter ikke tegn på, at de var behandlet med fluorstoffer. Så umiddelbart ser det ud til, at de fleste flyverdragtmærker undgår dem. Men det er stadig noget, som kan være fornuftigt at have for øje.

Kan jeg vaske flyverdragten?

Det er Stine Müllers råd, at du vasker flyverdragten, inden den tages i brug første gang.

– Det er samme princip som med alt andet tekstil; eventuelle restkemikalier bliver vasket ud af tøjet, når man vasker det første gang. Det er ikke alt, der bliver vasket ud, men det er en god start, siger hun.

Kan jeg tørretumble flyverdragten eller komme den i varmeskab?

Hvis det er vigtigt for dig, at flyverdragten kan tørres relativt hurtigt, f.eks. i tørretumbler eller varmeskab, understreger Stine Müller, at du skal huske at tjekke vaskeanvisningen, inden du køber.

– Selvom man måske skulle tro det, er det ikke alle flyverdragter, der kan tumbles eller tørres, siger hun.

Skal flyverdragten have hætte?

– Alle flyverdragter vi har testet, har aftagelige hætter, der kan knappes af med trykknapper, og de er netop aftagelige af sikkerhedsmæssige årsager. Men selvom de er det, kan de stadig udgøre en sikkerhedsrisiko for et barn, der leger, siger Stine Müller.

– Og så er det måske heller ikke rart for barnet at have en stor hætte på, der kan føles generende midt i leg. Det er ikke ensbetydende med, at vi ikke synes, der skal være hætter på flyverdragter, for de kan være gode at have på, når der er frostvejr eller hård vind, men i perioder, hvor der ikke er brug for hætten, kan man overveje at pille den af.

Skal jeg købe en flyverdragt med reflekser?

Reflekser er en rigtig god idé at have på flyverdragten, især hvis den er til et barn, der er så stort, at det færdes ude i trafikken.

– Tjek, at der er reflekser både på arme og ben samt foran og bagpå. Mange flyverdragter er lavet i mørke farver, så de kan være svære at se i vintermørket, siger Stine Müller.

Læs også