baby
Gravid

Babys mentale udvikling

11. januar 2011
af Christina Alfthan
Foto Louise Kontala
Der sker en masse små forandringer og fremskridt med din baby. Følg den mentale udvikling her.

Barnets udvikling


0 - 2 MÅNEDER: Barnets syn, hørelse og lugtesans bliver forfinet. Barnet lærer at stille skarpt med synet, skelne lyde og lugte. Barnet lærer også at imitere ansigtsudtryk, og kan genkende sin mor.

2 - 5 MÅNEDER: Barnet får fornemmelse for, hvad mennesket og kroppen kan, for eksempel, at der kommer en lyd, når hånden rammer bordet. Og at der kommer en lyd fra mor, når hun kigger på baby og bevæger munden. Groft sagt betyder det, at baby kan se forskel på mennesker og ting.

5 - 9 MÅNEDER: Verden omkring baby begynder at være spændende. Det vil sige, at far bliver mere interessant (hvis det er mor, der mest passer barnet, ellers omvendt.) Ting er også meget interessante, og baby kan for eksempel genkende en ske, men den ved endnu ikke, hvad den bruges til.

9 - 12 MÅNEDER: Baby begynder at være mere socialt, fordi det lærer at finde fælles fokus. Det vil sige, at baby ser katten, mor begynder at tale om katten, og baby kan på samme tid lytte til mors stemme og kigge på katten. Det lærer også at pege og tage ting, man taler om. Baby kan også aflæse på mor, hvordan stemningen er i hjemmet, og det lærer at bruge sin gråd som et kommunikationsmiddel, ligesom det lærer, at en gestus og stemmen også er en måde at kommunikere på.

15 - 18 MÅNEDER: Barnet får så meget selvbevidsthed, at det kan genkende sig selv i et spejl. Det bliver bevidst om, at der er forskel på en selv og andre, og barnet begynder at vise social adfærd. Barnet vil dele med andre, trøste og hjælpe. Barnet begynder også at kunne samarbejde.

19 - 24 MÅNEDER: Barnet begynder at tale i små sætninger og kalder sig selv ved navn. Man kan begynde at gøre barnet ansvarlig for skadelige handlinger, der er udført med vilje. Men skældud virker ikke, barnets handling skal bare stoppes konsekvent. Barnet lærer også at dirigere den voksne til en handling, og det er også nu, barnet begynder at udvikle følelser rettet mod sig selv, som flovhed, misundelse og stolthed. Evnen til at "lade som om" og forestille sig ting, begynder også nu.

Kilde: "Børns udvikling", af professor i psykologi Arne Poulsen. Udgivet på Gyldendal.

Med en babys øjne

Livet begynder i sort-hvid. Først når dit barn er fem-seks uger kommer der kulør på tilværelsen. Følg det spæde syns udvikling, set gennem babys øjne.

Når et barn bliver født, skal det langsomt opdage sig selv og verden omkring sig via de fem sanser.
- Synet udvikler sig i takt med, at barnet udvikler andre færdigheder. En bold, der triller, giver en synsmæssig udvikling, det lærer barnet noget om former og figurer, og hvordan for eksempel en bold fungerer i rummet, siger Helen Lyng Hansen, NetSundhedsplejerske.dk.

Barnet ser i maven
Dit barns syn begynder allerede at udvikle sig, mens du er gravid, og i den sidste tredjedel af fostertilværelsen kan barnet faktisk skelne mellem lys og mørke. Et par uger efter fødslen begynder det at kunne se kontraster i sort og hvid. Og når barnet er omkring seks uger, kan det begynde at skelne farver. Den første farve, barnet kan se, er rød og derefter gul. Sandsynligvis fordi rød er en signalfarve, der naturligt tiltrækker øjet, og fordi gul er så stærk og klar.

Reagerer tydeligt på lys
De første måneder efter fødslen ser barnet kun klart indenfor en afstand af 20-45 centimeter. Resten af verden er uklar og diffus. Men spædbarnet reagerer tydeligt på lys, og vender sig naturligt mod sollys eller en tændt lampe.
- Derfor er det også en god idé i starten at sidde med en lysende lampe bag sig, når man taler med barnet, fordi det vil hjælpe barnet til at se omridset af den voksnes hoved, siger Helen Lyng Hansen, Når barnet fylder et år, kan det næsten se ligesom dig. Dog er der en masse detaljer med koordination, balance og afstandsbedømmelse, som først er helt på plads, når barnet er skoleklart.

Læs også