Foto: Pantherstock
Mad og pleje

Så tit skal dit barns sutter udskiftes og rengøres

Hvor tit skal barnets sutter egentlig udskiftes? Hvordan rengør man dem korrekt? Og hvor ofte skal det gøres? Få svar her!

Dit barns sut kan gemme på mælkerester og dermed også mange bakterier. Derfor er det en god idé at sikre, at hygiejnen er i top.

Her er, hvad du skal vide om at rengøre dit barns sutter:

• Kog nye sutter 5 minutter i rent vand inden brug for at mindske afgivelsen af eventuelle sundhedsskadelige kemiske stoffer. Vandet skal dække sutterne helt, når du koger dem.

• Skold herefter dit barns sutter en gang om dagen ved f.eks. at hælde vand fra elkedlen over dem – eller kog dem gerne i en gryde et par minutter hvis muligt.

• Skyl sutten med rent koldt vand umiddelbart efter, at barnet har spist, og når sutten falder på gulvet eller jorden. 

Adr!. Dit barns badelegetøj kan være fyldt med mug og bakterier

• Det er også en god idé jævnligt at gnide sutterne med salt, så man er sikrere på, at mælkeresterne kommer væk - og herefter skylle med koldt, rent vand og koge dem i 5 minutter.

• Put ikke sutten i din egen mund for at rense den. Dine mundbakterier kan give barnet trøske eller svamp. Og sørg også selv for god håndhygienje, når du rækker dit barn sutten.

• Udskift sutterne med jævne mellemrum – gerne efter 1-2 måneders brug. (Også af hensyn til sikkerheden, da sutten nødvendigvis udsættes for en del slitage efterhånden som barnet sutter løs på dem).

Sådan undgår du legetøj fyldt med kemi

• Undersøg altid sutten for huller og skader, inden du giver den til barnet. Er sutten skadet, kan det gå ud over både hygiejne og sikkerhed. Kassér den med det samme, hvis den ikke er hel. Træk også jævnligt i sutten, så du kan mærke, om den stadig er elastisk, eller om den er ved at mørne.

• Opbevar sutten i en ren beholder, når den ikke er i brug. Og hold den væk fra sollys og høj varme. 

• Vælg en sut, der lever op til den europæiske sikkerhedsstandard EN1400. Det gør næsten alle sutter i handlen, men tjek for en sikkerheds skyld produktbeskrivelsen inden køb.

Kilder: forbrugerlab.dk, netsundhedsplejerske.dk og sundhedsstyrelsen.dk

Her finder du et stort udvalg af sutter - bl.a. én med termometer! >>

Læs også:

Sådan vænner du dit barn af med sutten

Sut kan skade børns tænder - men dette er værre!

Advarsel: Populær sut kan indeholde skimmelsvamp

Sådan ser 5-årigs tænder ud efter overdreven suttebrug

Sådan renser du dine sutteflasker

Pottetræning - 10 problemer (og løsninger!):

Pottetræning: 10 problemer (og løsninger!)

Læs mere om:
sut