Baby

Når far er den bedste

Giver du plads, kan dit barn knytte sig til både mor og far.

At få et barn er et fælles projekt. Alligevel slæber mange kvinder rundt på en traditionel opfattelse af moderrollen, som den der er bedst til at pusle om og trøste børnene. En rolle, som kan være svær at leve op til. Især med den nye generation af mænd, der ser det som en selvfølge, at de skal tage del i deres børns liv på lige fod med kvinden.

"Med nutidens fædres store interesse i deres børn, er farsyge blevet mere udbredt," siger psykolog Charlotte Clemmensen, der forklarer, at når barnet knytter sig til sin far, er det nogle gange i så høj grad, at den nok så almindelige morsyge bliver vendt til farsyge.

Selv om den travle udearbejdende mor burde klappe i hænderne af glæde, når far og barn er tætte, så kan det godt være svært at stå på sidelinjen. Nogle bliver endda jaloux på faren, eller kommer til at bebrejde deres barn, at det er sådan, og så er der ikke langt til, at farsyge bliver tabu.

"Kvinder har traditionelt haft et stort behov for at føle sig synligt elsket. Hvis det ikke er tydeligt, at de er vigtige for deres børn, bliver de ofte bekymrede over, hvad andre tænker. Når det så er sagt, kan det være svært i det hele taget ikke at tage det personligt og tænke, at man ikke er god nok, når nogen fravælger en. Også selv om det er ens barn, som man godt ved elsker en," siger Charlotte Clemmensen.

FARSYGE ER EN FRIGØRELSESPROCES
Farsyge er på trods af navnet faktisk en sund og naturlig proces, hvor barnet forsøger at løsrive sig fra sin mor og knytte sig til begge forældre.

"Fra starten er der en ulighed mellem mor og far, men hvis manden er aktiv fra barnet er nyfødt, kan man udligne uligheden, så barnet bliver lige tryg ved begge forældre," forklarer Charlotte Clemmensen.

Ifølge hende, så er mange børn lidt bange for forandringer og nye oplevelser, og når de er usikre, søger de den forælder, de føler sig mest tryg ved for at få forklaret og anerkendt den situation, de er i. Oftest er barnet tættest knyttet til moren, for det er hende, der har båret det gennem hele graviditeten, og ammer hun barnet, er det fuldstændigt afhængigt af hende.

Men det kan som sagt også være faren. Og det bliver det oftere og oftere.

SAVNER SIN FAR
Farsyge opstår både i familier, hvor mor og far er sammen, og hvor de ikke er. Hvis forældrene er skilt, kan farsyge også skyldes savn, og at barnet kan have svært ved at omstille sig til skift mellem to boliger. Gift eller skilt, så skal du som mor til en lille farsyg forholde sig til, at det ikke er hende, men far barnet foretrækker.

Vælger ens barn primært sin far, råder Charlotte Clemmensen til, at man øver sig i at sætte pris på det og ikke føle det som et nederlag. Barnet kasserer ikke sin mor, men er derimod i gang med at lære, at det kan knytte sig til andre end mor. Barnets forsøg på at løsrive sig kan ske på meget forskellige tidspunkter i dets liv. Oftest er det morsyg som helt lille og farsyg, når det bliver ældre.

Barnets køn spiller også en rolle for, om det i perioder søger mor eller far, fordi piger og drenge identificerer sig med deres eget køn.

ANERKEND DIT BARNS FØLELSER
Det er en god ide, at man anerkender sit barns følelser og ikke afviser det, mener Charlotte Clemmensen. Det får barnet til at føle sig god nok med de følelser, det har. Derfor skal man blive ved med at tilbyde sig og vise barnet, at man er der, for barnet elsker sine forældre lige højt, også selv om det i perioder viser det på forskellig måde.

"Pas på ikke at tvinge barnet til dig, for så forlænger du bare den ensidige tilknytning til dig, ligesom barnet kan blive i tvivl om, hvorvidt det er "tilladt" at være lige knyttet til begge forældre," siger Charlotte Clemmensen.

Det kan være hårdt for en mor at skulle acceptere, at hun ikke længere er den vigtigste, som da barnet var spædt, og det kan være svært ikke at blive jaloux på sin partner, når han får al opmærksomheden, og man selv bliver ignoreret. Ifølge Charlotte Clemmensen skal man passe på ikke at lade sin fortvivlelse over at ens
barn foretrækker sin far gå ud over forholdet.

"Fortæl hinanden om, hvilke følelser der er i spil, også når du er ked af det, så I kan hjælpe hinanden. Eksempelvis kan far være med til at fortælle barnet, at mor putter i aften, så barnet oplever, at mor og far er enige," siger Charlotte Clemmensen og tilføjer:

"Det er en god ide, at lave nogle retningslinjer for, hvad man gerne vil. Og ikke mindst tale om sine følelser med andre. Det være sig veninder, mødregruppen eller pædagogerne i institutionen. Så vil de fleste opdage, at farsyge er noget, alle oplever på et eller andet tidspunkt. Det undrer mig, at far- eller morsyge i det hele taget bliver kaldt en syge, for det signalerer, at det er noget unaturligt. Det burde hedde "glæde ved en forælder", for det er jo det, det er," understreger psykologen.

Læs mere:
Sådan kan du tackle mor- eller farsyge

Læs mere om: