Mad
28. december 2010

Vær velkommen til en appetizer

Når vi skal ønske hinanden et godt og lykkebringende nyt år, må det gerne ske med lidt bobler og en lille appetizer. Her får du opsrkifter på sprøde olivensmåkager, chorizopølse med olivenfyld, laksesandwicher. Alt sammen i små mundvenlige størrelser og efter særdeles arbejdsvenlige opskrifter
Af: Susanne Palmqvist
https://imgix.femina.dk/media/1ebb2a3fb0b646aeb809a6d4d0bfec04.jpg

Foto: Anders Schønnemann







https://imgix.femina.dk/legacy/media/16b91547e0c146e39d93f137e4c9d3e5.jpg

OLIVENSMÅKAGER
Jeg smagte disse kager i sommer i Provence og blev helt vild med dem. Jeg har lavet en udgave, som kommer ret tæt på de originale. De smager skønt til et glas vin, øl eller champagne. Oliventapenade findes i mange varianter, så prøv dig frem med mængden i dejen. En fast tapenade er bedst.
(ca. 50 stk.)
90 g koldt smør
140 g hvedemel
75 g lyst muscovadosukker
³/-1 spsk. fast sort oliventapenade
50-75 g usmuttede mandler
ca. 1 spsk. herbes de provence-krydderi
Skær smørret i små stykker, og smuldr det i melet til en grynet masse. Kom sukker og tapenade i, og saml hurtigt dejen. Kom de hele mandler i. Kom mere mel i, hvis dejen er meget fedtet, den skal kunne trilles. Del den i 2, og rul til pølser på 3-5 cm i diameter. Tril dem straks i provencekrydderi. Læg dem koldt i mindst 1 time, meget gerne længere (fra dag til dag). Skær dem i lidt tykke skiver med en skarp kniv (skal kunne skære mandlerne over!), og læg dem på plader med bagepapir eller silikonemåtter. Bag dem øverst i en 200° varm ovn i ca. 10 minutter. De skal blive lidt brune, men det er svært at se, når dejen er mørk! Køl dem helt af på en rist. Opbevar dem i glas eller kagedåse.


https://imgix.femina.dk/legacy/media/bc950af3d953424ab9dfbe3e876178d7.jpg

CHORIZO MED OLIVENTATAR
Du kan forberede de små hapser ved at lave oliventataren i forvejen. Den må gerne trække lidt. Rist brødet ½ time før, og skær det ud, så er resten nemt at samle i sidste øjeblik.
(ca. 16 stk.)
4 tynde skiver rugbrød
1 pakke chorizopølse i tynde skiver, 80 g
2 spsk. sorte oliven
10 store grønne oliven med mandler
fintrevet skal af ½ appelsin
½ spsk. lys vineddike
2 spsk. olivenolie
kværnet peber
1 spsk. hakket persille
PYNT:
lidt hele persilleblade
Skær alle oliven i små terninger, og bland dem med vineddike, olie, appelsinskal og peber. Lad det gerne trække i et par timer. Vend hakket persille i til sidst. Rist rugbrødet, og skær det i små firkanter/trekanter. Fold hver skive pølse om lidt oliventatar, læg det på brødet, og stik en tandstikker igennem. Anret på et fad med lidt persilleblade imellem.


https://imgix.femina.dk/legacy/media/2eaa51a8a4224665b0806749a5ed7b8d.jpg

LAKSESANDWICH MED KORIANDER OG LIME
En lille lækker sandwich passer til både vin og champagne. Fyldet er mildt i smagen, og jo bedre laks du køber, jo bedre smag. Find også et godt sandwichbrød, som ikke er for blødt i krummen. Både de lyse og grove kan bruges her. Og så bliver de kun bedre af at være lavet i god tid.
(24 stk.)
125 g mild flødeost naturel (f.eks. Kirks)
2 tsk. friskrevet ingefær
revet limeskal og lidt saft af 1 lime
1 bakke eller 1 lille bdt. friskhakket koriander
kværnet peber#
evt. salt
6 skiver godt sandwichbrød, groft eller hvidt
6-9 gode tykke skiver røget laks (150-200 g)
brøndkarse eller fine salatblade til pynt
Rør flødeosten med ingefær, limeskal og -saft efter smag. Smag til med peber og evt. salt. Hak korianderen, og vend den i. Smør alle brødskiverne med osten. Læg laks på halvdelen, og læg dem sammen to og to. Tryk dem sammen, og pak hver enkelt sandwich ind i husholdningsfilm. Læg dem koldt i et par timer eller til næste dag. Pak dem ud, og skær skorperne af. Del hver sandwich i 4 og derefter på skrå, så der bliver 8 små trekanter. Anret dem på et fad med lidt grønt imellem.

RELEVANTE LINKS

https://imgix.femina.dk/legacy/media/f5d8cafc484948c89cbdf53b8d7ae7dc.jpg

https://imgix.femina.dk/legacy/media/944f0b4116a54c0c908041357a325dd1.jpg

(link fjernet) (link fjernet) (link fjernet)
https://imgix.femina.dk/legacy/media/358e9db10a6143daa48c0caaad209b86.jpg

Svampesuppe
med pestobrød
Madplan til
hele ugen
Køb i femina-shoppen.dk (link fjernet)

Læs også

Bliv medlem af femina+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrænset adgang til alt indhold.