Opskrift - sådan laver du klejner med citron og kardemomme
Tid: 1 time. Hævetid: 45 minutter
Antal: 18-20 stk.
DET SKAL DU BRUGE
50 g gær
1½ dl vand
2 æg
100 g blødt smør
100 g lyst rørsukker
2 tsk. kardemomme
½ tsk. salt
skal af 1 usprøjtet citron
500 g hvedemel
1 l smagsneutral olie til kogning, f.eks. solsikkeolie
CITRONGLASUR 250 g flormelis 4 spsk. citronsaft evt. 1-2 dråber gul konditorfarve
PRØV OGSÅ:
Klassiske klejner Opskrift - sådan laver du klejner med citron og kardemomme
1. Rør gæren ud i vandet, og tilsæt alle de øvrige ingredienser. Ælt dejen sammen i en skål eller i en røremaskine, til den er blød og smidig og slipper skålens kanter. Dæk skålen med et rent, fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve på et lunt sted i 45 minutter. 2. Rul dejen ud på et meldrysset bord til en firkant på ca. 30 x 50 cm. 3. Skær dejen ud i 18-20 ensartede, aflange stykker med en klejnespore eller skarp kniv. Skær en ridse i midten af hvert dejstykke, og vrid dem som klejner ved at føre den ene ende af dejstykket gennem ridsen og trække den ud på den anden side. Lad klejnerne hvile på et stykke bagepapir. Opvarm olien i en gryde, til den er så varm, at den syder, når du dypper en tandstikker i den. Oliens temperatur skal være 175°. Læg 2 klejner ad gangen i den varme olie, og kog dem i 1-2 minutter på den ene side. Vend dem, og kog dem i 1-2 minutter på den anden side. De må ikke blive for hurtigt mørke – i så fald skal temperaturen sænkes en smule. Afdryp de kogte klejner på fedtsugende papir. 4. CITRONGLASUR: Rør flormelis sammen med citronsaft og evt. lidt konditorfarve. Dekorér klejnerne med glasuren i et tilfældigt mønster, og servér straks. PRØV OGSÅ:
Få opskrifterne på alle julens skønneste kager her