Hovedretter

Påske: 3 lækre retter fra Timm Vladimir

Traditionen tro er det snart påske. Står det til mig, skal maden være nem at gå til, så der er mere tid til afslapning.

Blinis med stenbiderrogn og løg syltet i safran

Tid: 30 minutter
Antal personer: 4
 
Du skal bruge:
Blinis:
1 æg
2 dl sødmælk
75 g boghvedemel
75 g hvedemel
½ tsk. salt
½ tsk. bagepulver
Smør til stegning
Syltede løg med safran:
1 stort løg
¼ g safrantråde
½ dl æbleeddike
½ dl vand
50 g sukker
1 laurbærblad
Til servering:
200 g frisk stenbiderrogn
1 tsk. salt
100 g cremefraiche 38 %
 
 
Syltede løg med safran: Pil løget, og skær det i tynde både. Kog safran, eddike, vand, sukker og laurbærblad op i en gryde. Tilsæt løgene, og sluk for varmen. Lad 
dem trække i lagen i mindst ½ time.
blInis: Del ægget i hvide og blomme. Rør æggeblomme, sødmælk, boghvedemel, hvedemel, salt og bagepulver sammen. Pisk æggehviden luftig, og vend den i dejen. Steg blinis 1½-2 minutter på hver side i smør på en pande.
servering: Smag på stenbider-rognen, og salt den efter behov. Anret blinis med cremefraiche, stenbiderrogn og de syltede løg.
 
 

Hel lammekølle med søde kartofler og spidskål

Tid: 30 minutter
Ovntid: Mindst 1 time
Antal personer: 4
 
Du skal bruge:
1 lille lammekølle
Olivenolie til stegning
500 g søde kartofler
500 g kartofler
4 rødløg
3 fed hvidløg
5 stilke frisk rosmarin
Salt og peber
Stegt spidskål:
1 spidskål
Smør til stegning
2 spsk. cremefraiche 38 %
1 spsk. tahin
1 spsk. citronsaft
40 g ristede hasselnøddekerner
Frisk dild
 
 
Tag lammekøllen ud af køl, 1 time før den skal steges. Brun den på en pande i lidt olie. Tænd ovnen på 150° varmluft. Skræl eller skrub de 2 slags kartofler, og skær dem i både. Pil løg og hvidløg. Skær løget i både, og hak hvidløget fint. Læg kartofler og løg i et ovnfad, og læg lammekøllen ovenpå. Fordel olie, hvidløg, rosmarin, salt og peber over. Sæt fadet i ovnen i 60-75 minutter, til kernetemperaturen er 58°. Lad lammekøllen trække i 20 minutter.
stegt spidskål: Skær spidskålen i kvarter, og steg skærefladerne i smør i 2-3 minutter på en pande. Rør cremefraiche, tahin, citronsaft, salt og peber sammen. Fordel dressingen over spidskålen. Top med ristede hasselnødder og dild, og servér til lammekølle og kartofler.
 
Forkæl dig selv og få femina leveret hver uge. Køb et abonnement her

Sneæg – pocheret marengs med vaniljecreme og karamel

Tid: 1 time
Antal personer: 4
 
Marengs:
4 æggehvider
100 g sukker
Vaniljecreme:
2½ dl piskefløde
2½ dl mælk
4 æggeblommer
50 g sukker
1 vaniljestang
Karamelsauce:
200 g sukker
½ dl vand
25 g smør
1 dl piskefløde
1 knsp. flagesalt
75 g ristede hasselnøddekerner eller mandler
 
 
Marengs: Del æggene i hvider og blommer (gem blommerne til vaniljecremen). Pisk halvdelen af hviderne stive med en elpisker, og tilsæt sukkeret lidt ad gangen. Pisk blandingen til en stiv marengs.
Vaniljecreme: Varm fløde og mælk op i en gryde til lige under kogepunktet. Sæt store skefulde marengs i den varme flødeblanding. Pochér marengsen i 4 minutter – vend dem 1 gang undervejs. Tag dem op, og læg dem på et klæde. Pisk æggeblommerne med sukker og vaniljekorn i en skål. Hæld den varme mælkeblanding i skålen under piskning. Hæld blandingen tilbage i gryden, og varm det op til maks. 80°, til det er legeret og tyknet. Det må ikke komme op at koge. Hæld det i en kold beholder.
 
Karamelsauce: Varm sukker og vand op på en pande, til vandet er fordampet, og det er blevet til en mørk karamel. Skru ned for varmen, og tilsæt smør. Når det er smeltet, tilsættes fløden. Lun blandingen, til den er samlet. Tilsæt lidt salt og hasselnødder.
 
Servering: Fordel vaniljecremen i skåle, og top med pocheret marengs og karamelsauce.
 
PRØV OGSÅ: Alle påskens lækre retter
 
Læs mere om: