Forretter

Vær velkommen til en appetizer

af Susanne Palmqvist 28. december 2010
Foto: Anders Schønnemann
Når vi skal ønske hinanden et godt og lykkebringende nyt år, må det gerne ske med lidt bobler og en lille appetizer. Her får du opsrkifter på sprøde olivensmåkager, chorizopølse med olivenfyld, laksesandwicher. Alt sammen i små mundvenlige størrelser og efter særdeles arbejdsvenlige opskrifter

OLIVENSMÅKAGERJeg smagte disse kager i sommer i Provence og blev helt vild med dem. Jeg har lavet en udgave, som kommer ret tæt på de originale. De smager skønt til et glas vin, øl eller champagne. Oliventapenade findes i mange varianter, så prøv dig frem med mængden i dejen. En fast tapenade er bedst.(ca. 50 stk.)90 g koldt smør140 g hvedemel75 g lyst muscovadosukker³/-1 spsk. fast sort oliventapenade50-75 g usmuttede mandlerca. 1 spsk. herbes de provence-krydderiSkær smørret i små stykker, og smuldr det i melet til en grynet masse. Kom sukker og tapenade i, og saml hurtigt dejen. Kom de hele mandler i. Kom mere mel i, hvis dejen er meget fedtet, den skal kunne trilles. Del den i 2, og rul til pølser på 3-5 cm i diameter. Tril dem straks i provencekrydderi. Læg dem koldt i mindst 1 time, meget gerne længere (fra dag til dag). Skær dem i lidt tykke skiver med en skarp kniv (skal kunne skære mandlerne over!), og læg dem på plader med bagepapir eller silikonemåtter. Bag dem øverst i en 200° varm ovn i ca. 10 minutter. De skal blive lidt brune, men det er svært at se, når dejen er mørk! Køl dem helt af på en rist. Opbevar dem i glas eller kagedåse.

CHORIZO MED OLIVENTATARDu kan forberede de små hapser ved at lave oliventataren i forvejen. Den må gerne trække lidt. Rist brødet ½ time før, og skær det ud, så er resten nemt at samle i sidste øjeblik.(ca. 16 stk.)4 tynde skiver rugbrød1 pakke chorizopølse i tynde skiver, 80 g2 spsk. sorte oliven10 store grønne oliven med mandlerfintrevet skal af ½ appelsin½ spsk. lys vineddike2 spsk. olivenoliekværnet peber1 spsk. hakket persillePYNT:lidt hele persillebladeSkær alle oliven i små terninger, og bland dem med vineddike, olie, appelsinskal og peber. Lad det gerne trække i et par timer. Vend hakket persille i til sidst. Rist rugbrødet, og skær det i små firkanter/trekanter. Fold hver skive pølse om lidt oliventatar, læg det på brødet, og stik en tandstikker igennem. Anret på et fad med lidt persilleblade imellem.

LAKSESANDWICH MED KORIANDER OG LIMEEn lille lækker sandwich passer til både vin og champagne. Fyldet er mildt i smagen, og jo bedre laks du køber, jo bedre smag. Find også et godt sandwichbrød, som ikke er for blødt i krummen. Både de lyse og grove kan bruges her. Og så bliver de kun bedre af at være lavet i god tid.(24 stk.)125 g mild flødeost naturel (f.eks. Kirks)2 tsk. friskrevet ingefærrevet limeskal og lidt saft af 1 lime1 bakke eller 1 lille bdt. friskhakket korianderkværnet peber#evt. salt6 skiver godt sandwichbrød, groft eller hvidt6-9 gode tykke skiver røget laks (150-200 g)brøndkarse eller fine salatblade til pyntRør flødeosten med ingefær, limeskal og -saft efter smag. Smag til med peber og evt. salt. Hak korianderen, og vend den i. Smør alle brødskiverne med osten. Læg laks på halvdelen, og læg dem sammen to og to. Tryk dem sammen, og pak hver enkelt sandwich ind i husholdningsfilm. Læg dem koldt i et par timer eller til næste dag. Pak dem ud, og skær skorperne af. Del hver sandwich i 4 og derefter på skrå, så der bliver 8 små trekanter. Anret dem på et fad med lidt grønt imellem.RELEVANTE LINKS