Forretter

Salat med hellefisk og citron-aioli

af Louisa Lorang 8. september 2011
Foto: Anders Schønnemann
Opskriften er en del af en komplet gæstemiddag. Her får du opskriften på forretten, salat med hellefisk og citron-aioli og en praktisk indkøbsliste

Du behøver ikke altid at lave fine flerretters-menuer for at kunne invitere gæster. Disse enkle retter kan tåle at blive pakket ned og transporteret. Så pak en kurv, og invitér din gæster i skoven, i parken eller måske bare ned bagest i haven en smuk efterårsdag. Uformelt og forhåbentlig i solskinsvejr.

Salaten er super nem at have med, og alt kan spises med en gaffel. Servér aiolien i små bægre ved siden af salaten. Så kan hver enkelt dyppe sit brød i den eller komme den på salaten.

½ rugbrødolivenoliesalt

CITRON-AIOLI:

2 pasteuriseredeæggeblommer1 lille fed hvidløg1 tsk. fintrevet økologiskcitronskalsalt1½ dl smagsneutral olie1 lille kogt kartoffel (ca. 50 g)lidt citronsaft

ENDVIDERE:200 g blandet salat1 bundt dild, plukketlidt olie og eddike200-300 g røget hellefisk

Skær rugbrødet i grove stave, læg dem på bagepapir på en bageplade, dryp dem med olie, drys med lidt salt, og rist dem ved 200° i en varm ovn.Pisk æggeblommerne med hvidløg, citronskal og salt. Tilsæt olien lidt ad gangen i en tynd stråle, imens du fortsat pisker. Kom til sidst fintrevet kartoffel i aiolien, og smag til med citronsaft og evt. mere salt.Vend salat og dild med en smule olie og eddike. Anret salaten med hellefisken, enten på et stort fad eller i 8 mindre skåle/beholdere.Servér salaten med aioli og rugbrødsstave.

VINFORSLAGFadlagret chardonnay eller en riesling med lidt alder, f.eks. Glenn Carlou Chardonnay fra Sydafrika, Les Trois Grappes, Laroche, fra Sydfrankrig eller Peter Lehmann Wigan Eden Valley Riesling 2005. 

Dessert:

Brombærtærte med vaniljefløde

SÅDAN BLIVER DET ENDNU NEMMERE:Lav citron-aioli 1-2 dage før brug. Opbevar den i køleskab.Sylt tomater i god tid. De holder sig længe i køleskab.Lav terrinen op til 2 dage i forvejen. Opbevar den i køleskab.Bag tærten dagen i forvejen, og opbevar den i køleskab.

INDKØBSLISTE TIL GÆSTEMENUEN

FRUGT OG GRØNT2 æbler375 g brombær2 økologiske citroner200 g blandet salat1 bundt dild400 g cherrytomater1 blomkål1 kartoffel

KØL OG FRYS2 pasteuriserede æggeblommer200-300 g røget hellefisk2 kyllinger250 g smør¼ liter piskefløde

  KOLONIAL ½ rugbrødgroft brød2 fede stænger vanilje150 g valnødder900 g gåse- eller andefedt

TJEK AT DU HARolivenoliesmagsneutral olieeddikeæbleeddikesukkersaltpeber6 fed hvidløghvedemelstjerneanis