smelte chokolade
Desserter

Smelte chokolade: Sådan gør du

Det er vigtigt at smelte chokolade rigtigt så den bliver helt blank og sprød. Her får du en guide til både at temperere og smelte chokolade

SMELTE CHOKOLADE: SÅDAN GØR DU

Når du skal smelte chokolade, er det bedst at gøre det i et vandbad. Start med at hakke eller brække den mængde , du skal bruge i mindre stykker. Sæt en gryde halvt fuld af vand over, så vandet varmes op til lige under kogepunktet (et vandbad må aldrig koge, men skal holdes lige under kogepunktet). Fyld den hakkede chokolade i en metalskål (en lille tykbundet gryde kan snildt bruges), der passer oven i den gryde med det varme vand. Skålen må ikke røre vandet, for det er dampen fra det næsten kogende vand, der skal smelte chokoladen. Rør rundt med jævne mellemrum, så chokoladen smeltes ensartet. Du kan også smelte chokolade i en mikrobølgeovn. Fyld da den hakkede chokolade i en mikrobølgeovn-egnet skål og sæt mikrobølgeovnen på ’defrost’ eller maksimum 500 W. Du skal være meget opmærksom på at din smelte chokolade ikke bliver for varm, så åbn lågen ofte og rør rundt i chokoladen, så du er sikker på, at den bliver smeltet ensartet.
 
 
SE OGSÅ: Tryl med smelte chokolade - prøv en lækker chokolade-kage med kaffemousse
 

TEMPERERE CHOKOLADE: SÅDAN GØR DU

Temperering af et must i alle de desserter, hvor du skal bruge chokolade som overtræk. Når du tempererer chokoladen opnår du en flot skinnende overflade på det færdige resultat, men endnu vigtigere: chokoladen får det helt rigtige ’knæk’, når du bider i den. Korrekt temperering giver endog chokoladen en længere holdbarhed. Den hurtigste og nemmeste måde at temperere chokolade på er ved at smelte ca. tre fjerdedele af den mængde chokolade, du skal bruge over vandbad. Mørk chokolade skal opnå temperaturen 55 grader mens hvid og lys chokolade skal opnå 45 grader. Brug et digitalt termometer til at tjekke temperaturen. Når chokoladen har opnået den rette temperatur, skal du fjerne skålen fra vandbadet og tilsætte den sidste fjerdedel af den hakkede chokolade lidt ad gangen, mens du rører, indtil al chokoladen er smeltet. Nu skal temperaturen ligge på 31 grader for den mørke chokolade, 30 grader for den lyse og 29 grader for den hvide. Nu er chokoladen klar til at bruge til overtræk. Vær dog opmærksom på temperaturen – hvis chokoladen bliver for kold, kan du varme den lidt over vandbadet. Hvis du har en marmorplade, kan du temperere chokoladen på den. Det er sådan, der arbejdes med temperering professionelt, og denne metode giver en endnu mere skinnende overflade på det færdige resultat. Det indebærer, at du smelter al chokoladen på en gang (mørk chokolade 55 grader, lys og hvid chokolade 45 grader) og hælder den smeltede chokolade ud på marmorpladen. Bevæg chokoladen rundt på pladen med en spatel eller palet, til den er nedkølet til 28-29 grader for mørk chokolade, 27-28 grader for lys chokolade og 26-27 grader for hvid chokolade. Når chokoladen er nedkølet til den anførte temperatur, skraber du den over i skålen igen og varmer den over vandbadet til 31 grader for mørk og 29 grader for lys og hvid chokolade. Og så er den klar til overtræk.
 
SE OGSÅ: Med den rette temperatur bliver din smelte chokolade perfekt til flødeboller - lækre og hjemmelavede