Desserter

Klejner med citron og kardemomme

Uhmmm! Klejner. Husk på ikke at efterlade dig fedtede fingre, hvis du ikke vil afsløres i at have spist klejner i smug. Her får du opskriften på store og bløde klejner med citron og kardemomme

Klejner med citron og kardemomme

Tid: 1 time. Hævetid: 45 minutter
Antal: 18-20 stk.
 
DET SKAL DU BRUGE
50 g gær
1½ dl vand
2 æg
100 g blødt smør
100 g lyst rørsukker
2 tsk. kardemomme
½ tsk. salt
skal af 1 usprøjtet citron
500 g hvedemel
1 l smagsneutral olie til kogning, f.eks. solsikkeolie
 
 
CITRONGLASUR
250 g flormelis
4 spsk. citronsaft
evt. 1-2 dråber gul konditorfarve
 
Forkæl dig selv og få femina leveret hver uge. Køb et abonnement her
 
PRØV OGSÅ: Klassiske klejner
 

Opskrift - sådan laver du klejner med citron og kardemomme

 
1. Rør gæren ud i vandet, og tilsæt alle de øvrige ingredienser. Ælt dejen sammen i en skål eller i en røremaskine, til den er blød og smidig og slipper skålens kanter. Dæk skålen med et rent, fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve på et lunt sted i 45 minutter.
 
2. Rul dejen ud på et meldrysset bord til en firkant på ca. 30 x 50 cm.
 
3. Skær dejen ud i 18-20 ensartede, aflange stykker med en klejnespore eller skarp kniv. Skær en ridse i midten af hvert dejstykke, og vrid dem som klejner ved at føre den ene ende af dejstykket gennem ridsen og trække den ud på den anden side. Lad klejnerne hvile på et stykke bagepapir. Opvarm olien i en gryde, til den er så varm, at den syder, når du dypper en tandstikker i den. Oliens temperatur skal være 175°. Læg 2 klejner ad gangen i den varme olie, og kog dem i 1-2  minutter på den ene side. Vend dem, og kog dem i 1-2 minutter på den anden side. De må ikke blive for hurtigt mørke – i så fald skal temperaturen sænkes en smule. Afdryp de kogte klejner på fedtsugende papir.
 
4. CITRONGLASUR: Rør flormelis sammen med citronsaft og evt. lidt konditorfarve. Dekorér klejnerne med glasuren i et tilfældigt mønster, og servér straks.
 
PRØV OGSÅ: Få opskrifterne på alle julens skønneste kager her
 
Læs mere om: