chokoladesmørepålæg
Desserter

Claus Meyer: Chokoladesmørepålæg

11. februar 2013
af Claus Meyer fra bogen "Chokolade"
Chokoladesmørepålæg lavet af ristede nødder og mandler, mælkechokolade og mørk chokolade. Det er fabelagtigt på både ristet og uristet hvedebrød, men kan også spises med en ske. Smørepålægget kræver, at du har en foodprocessor

Chokoladesmørepålæg 2 glas

DET SKAL DU BRUGE TIL CHOKOLADESMØREPÅLÆG
100 g mandler
100 g hasselnødder
5 dl sødmælk
kornene af ½ vaniljestang
70 g mælkepulver (fås i velassorterede supermarkeder og i helsekostforretninger)
50 g honning
150 g mælkechokolade 40 %
200 g mørk chokolade 66 %

Opskrift - sådan laver du chokoladesmørepålæg

1. Begynd med at smutte mandlerne. Kom mandlerne i en gryde med kogende vand, og lad dem blanchere i 2 minutter. Skyl dem i koldt vand, inden du begynder smutteriet. Lad dem derefter tørre på et rent klæde.

2. Forvarm ovnen til 180° ved varmluft. Fordel smuttede mandler og hasselnødder i hver sin ende af en bageplade beklædt med bagepapir. Rist i ca. 10-15 minutter, til de er gyldne, og hasselnøddernes hinde løsner sig. Tag pladen ud af ovnen, og lad mandler og nødder køle af. Gnid hinderne af hasselnødderne i et rent viskestykke. Stil mandler og nødder til side.

3. Hak mælkechokolade og mørk chokolade groft, og kom begge dele i en skål. Smelt chokoladen i et varmt vandbad eller i en mikrobølgeovn (ved "defrost" eller maks. 500 W under hyppig omrøring). Stil skålen til side.

4. Pisk sødmælk, vaniljekorn, mælkepulver og honning sammen i en gryde. Bring det i kog. Kom mandler og hasselnødder i en foodprocessor, og kør dem til en pasta. Tilsæt den smeltede chokolade og derefter den varme mælkeblanding, og kør hurtigt blandingen sammen.

5. Fordel din chokoladesmørepålæg i helt rene sylteglas - du kan forinden sterilisere glassene i en 200° varm ovn i ca. 20 minutter.
Opbevar smørepålægget i køleskab, hvor det kan holde sig i 1 uge.

Fif fra Claus Meyer: Jeg plejer at køre nødder og mandler til en mellemfin "pasta", men hvis du gerne vil have mere bid og struktur i chokoladepålægget, så kør dem i kortere tid, således at der er større stykker tilbage. Ønsker du en helt fin creme, kan du sigte den, før den hjemmelavede chokoladesmørepålæg fyldes på glas.

Vild med Claus Meyers chokoladesmørepålæg? Så se flere chokoladelækkerier fra Claus Meyer her

Læs også