Desserter

Charlottekage med ribsgele og stikkelsbærfromage

Charlottekage eller Charlotte Royale som den oprindelig hedder, er en gammel fransk klassiker. Og Pernille havde helt styr på det i ugens "Den store bagedyst". Her får du hendes opskrift på en dejlig Charlottekage

Charlottekage med ribsgelé og stikkelsbærsfromage

 
Charlottekage er en ægte fransk klassiker. Den leves ved at du beklæder en skål med roulade og derefter fylder den op med mousse. Og den kan laves i lige den smagsvariant du ønsker. Ribs og stikkelsbær giver denne Charlottekage en super frisk smag
 
SÅDAN LAVER DU CHARLOTTEKAGE
 
Ribssylte
400 g ribs
100 g sukker
Ribs og sukker koges sagte op. Når de er møre, gives en kort omgang med stavblenderen. Tages af varmen og jævnes med kartoffelmel (2 tsk. kartoffelmel i lidt vand). Herefter på køl.
 
Roulader
5 æg
180 g sukker
130 g mel
50 g kartoffelmel
Æg piskes luftigt med sukker. Mel og kartoffelmel sigtes i, vendes forsigtigt. Dejen fordeles i to forme lavet af bagepapir. Så store som muligt (42x36 ca.). Bages i 7 min ved 200 grader. Vendes ud på sukkerdrysset bagepapir og køles. Ribssylten smøres ud i et tyndt lag på bundene, og de rulles stramt sammen. Film dem og sæt dem på køl.
 
PRØV OGSÅ: Er en Charlottekage for stor en mundfuld, er en roulade et godt alternativ. Her får du en opskrift på roulade med friske hindbær
 
Stikkelsbærkompot
350 g stikkelsbær
30-50 g rørsukker
1/2 dl vand
1 god vaniljestang
8 blade husblas
4 pasteuriserede æggeblommer
100 g sukker
3 dl fløde
1 ½ pasteuriserede æggehvider
Læg husblas i blød i koldt vand. Alle ingredienser koges langsomt op. Vaniljekornene skrabes ud af stangen, det hele smides op i gryden. Koges sagte i 10 min. Tag stangen op og giv kompotten en kort tur med stavblenderen. Husblas smeltes direkte i kompotten. På køl.
Lav en god æggesnaps af æg og sukker. Pisk hviderne stive samt fløden blød. Den afkølede kompot vendes i æggesnapsen. 1/3 af fløden vendes i, herefter resten. Æggehvider i til sidst.
 
Sammenlægning af Charlottekage
En stor rund skål filmes (22 diameter, 11 højde ca), og rouladerne skæres i 1,5 cm brede stykker. De lægges meget tæt i skålen. Små huller kan fyldes med ribssylten. Halvdelen af stikkelsbærfromagen hældes i skålen. Friske ribs lægges i et lag ovenpå. Resten af fromagen hældes forsigtigt over. Stilles på køl.
 
Chokoladebund
2 æg
200 g sukker
30 g ren rå kakaopulver
0,5  tsk. salt
Kornene fra 1 vaniljestang eller 0,5 tsk. vaniljepulver
85 g mel
0,5 tsk. bagepulver
100 g smør
50 g 70 % chokolade
Æg og sukker piskes hvidt. De tørre dele sigtes i og vendes forsigtigt. Afkølet smør og chokoladeblanding vendes ligeledes i. Bages i smurt springform ved 190 grader i 20 min. Den må ikke få for meget. Den skal blive sådan lidt trøffelagtigt. Køles. Når fromages har sat sig, skæres chokoladebunden til og lægges oven på fromagen. Rouladerne skal være yderkanten.
Når kagen skal anrettes, vendes den ud på et fad. Glaser med æblegelé.
 
Dagens udfordring var Charlottekage - få alle opskrifterne på den franske klassiker Charlotte Royale her
 
Æblegele
1 dl æblesaft
2 blade husblas
Pensel geléen på, når den er ved at tykne.
Charlotte royale pyntes med friske bær i midten og 3 dl pisket fløde rundt i kanten. Heri påsættes chokoladesnegle.
 
Chokoladesnegle
Temperer 100 g 70 % chokolade. Sæt en lille klat på bagepapir og kør en ske ud som en sneglekrop. Lav følehorn med en træpind. Lav evt. sneglehus, når chokoladen er halvstiv med træpinden og skab øjne af guld.
 
Se Den Store Bagedyst hver onsdag kl. 20.00 på DR1