Brød

Sådan bager du det perfekte brød

af Marie-Louise Risgaard 10. oktober 2014
Foto: Thomas Tolstrup
Godt brød skal nydes med alle sanser. Og et smukt, velsmagende, duftende, knasende og saftigt brød er en gave, som du kan dele med alle – og det værdsættes! Men du skal også nyde at skabe det gode brød. Og så bli’r det faktisk vanedannende.Se her, hvordan du når frem til et dejligt brød. Marie-Louise Risgaard guider dig igennem hele processen

Som brødbager har du fuld kontrol over, hvad du kommer i dejskålen, hvordan du vælger at ælte dejen, og hvor længe du vil hæve den - og før du ved af det, er dejskålen din største legeplads - hvis den ikke allerede er det! Og brød og mangfoldighed går heldigvis hånd i hånd. Der er ikke noget brød, der er verdens bedste - alle bidrager de med deres og giver os en bred vifte af forskellige smagsoplevelser i vores hverdag.

Trin for trin: Sådan bager du det perfekte brød

Læs opskriften grundigt igennem. Saml alle ingredienserne, og vej dem af, inden du får dej på fingrene. Afvej også væske
Bland alle tørre ingredienser godt. Smuldr gæren fint i melet, tilsæt salt, og hæld væsken ved. Brug en dejskraber til at blande ingredienserne med. Det er effektivt og sikrer, at du hurtigt får en ensartet dej, som du kan arbejde videre med på bordet.
Det allervigtigste her er at modstå fristelsen og stole på, at der IKKE skal mere mel til dejen. Den ER klistret – ja – men hvis du ælter den ved at strække og folde den gentagne gange, vil den inden længe ændre struktur og blive blank, elastisk og luftfyldt. Husk at skrabe med dejskraberen, så snart dejen begynder at klistre for meget på bordet.
Læg dejen til hævning i en meldrysset dejskål, og sæt den ind i et hævetelt (plastpose), som du lukker med en klemme. På den måde sikrer du, at dejens overflade ikke tørrer ud. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse, inden du arbejder videre med den.
Skrab dejen ud på et meldrysset bord, og form den til en pølse. Nu er dejen klar til at blive delt i de stykker, som passer til din opskrift.
Fold og form hvert stykke til enten en kugle eller aflangt brød efter ønske.
Når du har formet dit brød, skal det efterhæve. Hvis du bruger en hævekurv, skal den drysses grundigt med mel, inden du lægger dejen i. Ellers risikerer du, at dejen klistrer fast og ikke kan komme ud igen.
Forvarm ovnen med sten/bageplader – brug varmluft, hvis du vil bage flere brød ad gangen. Drys lidt majsgryn på en bagespade, og vend forsigtigt dejen over på bagespaden. Snit brødene, lige inden de skal i ovnen, og lemp dem direkte ind på de varme plader. Fyld straks ovnrummet med vand fra en sprayflaske. Dampen er med til at gøre skorpen sprød og give dejens overflade en sidste ekstra elasticitet, så brødet hæver smukt op. Bag brødet, til det har en smuk gylden farve og lyder hult, når du banker på bunden af det. Har du et stegetermometer, kan du fint bruge det. Et brød er klar til at komme ud af ovnen, når kernetemperaturen er ca. 98°.
Lad dine brød afkøle på en bagerist. Mange af de duft- og smagsoplevelser, der er forbundet med et godt brød, er nemlig allerstørst, når brødet har sat sig.