Rugbrød
Brød og bagværk

Rugbrød

19. september 2012
af Marie-Louise Risgaard fra bogen "Hjemmebagt"
Rugbrød er godt, især når det er hjemmebagt

Udstyr: Røremaskine + rugbrødsform, 3 l

IBLØDSÆTNING:
200 g skårne rugkerner eller perlerug
vand
1 nip salt

DEJEN:
udblødte rugkerner
400 g rugsurdej
20 g salt
50 g (2½ spsk.) øko-bygmaltsirup
1 maltøl (350 g)
450 g (ca. 4½ dl) lunkent vand
800 g stenformalet fuldkornsrugmel

PYNT:
lidt knækkede rugkerner

Aftenen før du vil slå rugbrødet op, skal de skårne rugkerner eller perlerug sættes i blød i vand med et nip salt. Lad kernerne stå i køleskabet natten over. Før du bruger kernerne, skal overskydende vand sies og rystes grundigt fra.
Kom de udblødte kerner i røremaskinens dejskål sammen med alle øvrige ingredienser. Ælt dejen på røremaskinen i 10 minutter. Dejen skal være som en tyk, klistret grød og må endelig ikke være for tør. Tag 400 g dej fra i en beholder med tætsluttende låg. Drys lidt salt på toppen af dejen, inden låget sættes på, og stil den i køleskabet til næste gang, du vil bage rugbrød. Fordel resten af dejen i en rugbrødsform, glat overfladen, og dæk formen med husholdningsfilm. Vil du have et markant syrligt rugbrød, skal dejen nu sættes i køleskab i et døgn. Tag den derefter ud, og stil den i stuetemperatur i 12 til 24 timer. Vil du have et mindre syrligt brød, skal du blot lade dejen hæve i den tildækkede form i 24 timer ved stuetemperatur. I begge tilfælde gælder det, at når dejen er hævet næsten op til formens kant, er den klar til at komme i ovnen.
Forvarm ovnen til 160°.
"Sjask" lidt vand på dejen, og pynt evt. med knækkede rugkerner. Sæt formen i ovnen på næstnederste ribbe, og bag rugbrødet i 2½ time.
Lad gerne brødet hvile et døgn, før du skærer af det.

Lær at bage det perfekte brød. Prøv FEMINAs bageskole

Læs også