Brød

Klosterbrød

af Marie-Louise Risgaard fra bogen "Hjemmebagt" 12. september 2012
Et godt og rustikt brød

Udstyr: Hævekurv formet som en randform.DEJ:350 g stenformalet, fintsigtet hvedemel75 g stenformalet fuldkornsrugmel75 g stenformalet, fintsigtet speltmel10 g saltca. 425 g (ca. 4¼ dl) kærnemælk10 g økogær40 g sesamfrø40 g solsikkekernerSesamfrø og solsikkekerner ristes let på en tør pande.De tre meltyper blandes grundigt, og gæren smuldres fint i melet. Alle øvrige ingredienser tilsættes.Dejen blandes og æltes, til den er blank og elastisk og fyldt med luft. Når dejen har hævet 1 time, afgasses den let, formes til en kugle og stilles til hævning i yderligere 1 time eller til dobbelt størrelse.Dejen skrabes ud på et meldrysset bord. Den deles i to lige store dele, som formes til kugler. De dækkes med et klæde og hviler på bordet i 10 minutter.Form dejen til to lange pølser; snó dem sammen, og læg dem derefter i den meldryssede hævekurv. Enderne samles godt, så de ikke åbner sig under bagningen. Efterhæver til knap dobbelt størrelse.Forvarm ovnen med sten/bageplade til 250° varmluft.Vend dejen over på en bagespade drysset med majsgryn. Fyld ovnen med vand fra sprayflaske. Lemp dejen ind på pladen, spray mere vand ind i ovnen. Gentag efter 1 minut.Efter 5 minutter sænkes temperaturen til 200°, og brødet bager videre i 30-35 minutter.Afkøles på en bagerist.Lær at bage det perfekte brød. Prøv FEMINAs bageskole