Brød

Hurtigbagt fennikelrugbrød

af Susanne Palmqvist 13. november 2012
Foto: Anders Schønnemann
Nemt rugbrød med bløde kerner og let krydret smag. Det bages med en tørret surdej, som giver en fin syrlig smag og fås i supermarkeder. Brødet er bedst at skære efter 1-2 dage

(1 stk. i 2-2½-liters-form)1½ dl perlerug5 dl vand1 dl hørfrø1 dl sesamfrø (gem lidt til drys)20 g gær1 brev økologisk surdej fra Tørsleff, tørret2 dl lunkent vand2 spsk. sirup1 spsk. salt2 dl mørk øl, f.eks. Svaneke Choko Stout eller hvidtølsaft af ½ citron1½ spsk. st. fennikelfrø250 g groft rugmel (Svedjerugmel fra Aurion)200 g hvedemelSkyl perlerugen, og kog den med 5 dl vand i 12 minutter. Sluk, og vend frøene i. Lad det trække, til det er håndvarmt. Rør gær og surdejspulver ud i 2 dl vand. Bland de to ting, og rør sirup, salt, øl, citronsaft og fennikelfrø i. Kom rugmel i og derefter hvedemelet. Ælt dejen rigtig godt, gerne på maskine, i 10 minutter.Kom dejen i en smurt form, og glat overfladen. Lad den hæve tildækket i 1½ time.Prik overfladen med en gaffel; pensl med vand, og drys med sesamfrø. Bag brødet på nederste rille i en 200° varm ovn i 1½ time. Skru ned til 160°, og bag det i ca. 20 minutter. Lad det køle lidt af i formen, og vend det ud på en rist. Pak et viskestykke omkring, og lad det køle helt af. Kan fryses. Prøv også: Langtidshævede madboller>>Lær at bage det perfekte brød. Prøv FEMINAs bageskole