Juleand i fad
Aftensmad

Sådan steger du den perfekte juleand

24. december 2012
af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk
Foto Panthermedia
Få slagterens gode råd til, hvordan din juleand skal tilberedes og steges

Julemiddagen er vigtig, og derfor er det helt centralt, at din juleand bliver både sprød, saftig og smagfuld. Og at der ikke mindst kommer en rigtig god sovs ud af det.

Jesper Steffensen, der er slagter ved slagterfirmaet Gert Nielsen, forklarer, at det er rigtig godt at vælge en and på 3.400 g, da skroget vejer ligeså meget som hos end and på 3.000 g.

LÆS MERE: Brune og hvide kartofler og rødkål hører sig julen til. Her får du opskrifter til julens bedste tilbehør.

- Du får mere kød for pengene. Pas også på med at vælge en and på 3.800 g, da der kan være mere fedt på den, siger Jesper Steffensen til Alive.dk.

Her får du slagterens gode råd til, hvordan man steger den perfekte juleand (3.400 g):

- Fyld anden med æbler, svesker og lidt timian.

LÆS MERE: Efter din lækre juleand skal der småkager og konfekt på bordet. Her får du opskriften på julens bedste vaniljekranse

- Anden brunes med brystet ned af og steges i ca. 20 min. ved 220 grader.

- Stegen vendes, og der tilsættes lidt vand. Det er vigtigt, at der hele tiden er lidt vand i bunden.

- Skru temperaturen ned til 180 grader og steg anden videre med brystet op af i 1 time og 45 min.

- Brug stegeskyen til at lave den gode sovs. Hæld den op i et litermål og lad den stå, så du kan skumme fedtlaget af. Tilsæt enten en fond eller lidt bouillon (ifølge Jesper Steffensen er en flydende fond flere klasser bedre end en bouillonterning). Det er ikke strengt nødvending med fond eller bouillon, men det giver en bedre og mere kraftig smag.

- Jævn stegeskyen med maizena (bruger du hvedemel til at jævne med, skal den koge i godt 20 minutter, så smagen af mel forsvinder) og tilsæt salt, peber og lidt fløde eller mælk.