Jordskokkesuppe med friterede jordskokker

26. februar 2014
af Camilla Zarah Lawes
Foto: Lars Ranek
De små delikate jordskokker kan serveres som alternativ til kartofler, men er også lækre både rå, letkogte, ovnbagte eller purerede

Jordskokkesuppe  med friterede jordskokker

INGREDIENSER

700 g jordskokker 25 g smør til stegning 2 stilke timian 3 dl hvidvin 2 dl god hønsebouillon 2½ dl piskefløde salt og friskkværnet peber   FRITEREDE JORDSKOKKER 2-3 hele, lange jordskokker 3 dl olie til stegning salt   PYNT frisk timian  

Opskrift - sådan laver du jordskokkesuppe  med friterede jordskokker

  1. Skrub jordskokkerne grundigt, og skær dem i skiver. Opvarm en gryde med smør, og steg jordskokkerne, til de er klare, men uden at de tager farve. Tilsæt timian og hvidvin, og kog, indtil syren fra vinen er fordampet. Hæld bouillon på, og kog i ca. 20 minutter, til jordskokkerne er helt møre. Tilsæt fløde, og lad den koge op. Blend suppen jævn og glat, gerne med en stavblender direkte i gryden. Smag til med salt og peber, og justér evt. tykkelsen på suppen med lidt vand.   2. Friterede jordskokker: Skrub jordskokkerne, og skær dem i helt tynde flager (gerne på et mandolinjern). Opvarm olien i en gryde til høj varme. Læg de tynde flager af jordskokker i olien, og steg dem, til de er lysebrune. Tag dem op, og afdryp på fedtsugende papir. Drys med salt.   3. Anret suppen i 4 små skåle, top med friterede jordskokker, og drys med lidt timian.   VIDSTE DU, AT ... Der skal lidt slid til, før man kan nyde jordskokkernes skønne smag? De små knolde skal enten skrælles eller skrubbes grundigt. Det tager lidt tid, for de er knoldede med mange små buler og sprækker, hvor der kan gemme sig jord og sand. Men når man først kommer ind under huden på dem, gemmer der sig en grøntsag med en sart, let sødlig og meget delikat smag, som er alt besværet værd.   PRØV OGSÅ: Tomat-chili-suppe