Aftensmad

Grillede rejer med citrongræs-mayonnaise (aka Aussie Barbie prawns)

af Louisa Lorang 10. december 2012
Foto: Anders Schønnemann
Det er ikke alle, der fejrer jul med kulde, sne og røde næser. I Australien fejres julen gerne i badetøj og høj sol, så især de yngre er begyndt at lave frisk, sommerlig julemad. Gerne skaldyr og gerne på grillen. Så prøv en skøn stor reje med mayo, og drøm dig til resten!

(nok til 6-8 personer)MAYONNAISE:1 stilk citrongræs4 pasteuriserede æggeblommer1 tsk. fintrevet økolimeskal1 tsk. knust flagesalt1 spsk. hvidvinseddike½ tsk. sukker2 dl smagsneutral olie

REJER:24 store, rå rejerlidt olie1 tsk. friskkværnet peber2 tsk. flagesalt1 tsk. chiliflagerlimebåde

Pil de yderste blade af citrongræsset, og skær den allernederste bund af stænglen. Knus den nederste, lyse del med en kagerulle eller bagsiden af en kniv. Skær 4-5 cm af det lyse citrongræs fra, og hak det, så fint du kan.Pisk æggeblommerne med hakket citrongræs, limeskal, salt, eddike og sukker. Tilsæt olie i en tynd stråle, lidt ad gangen, til mayonnaisen bliver tyk og blank. Smag til med eddike og salt, og stil mayonnaisen koldt indtil servering.Pil imens rejerne (hvis de altså er med skal), men - lad halerne sidde på. Forsøg at få tarmstrengen med ud, når du piller rejerne, eller lav et lille snit i ryggen, og fjern den. Sæt rejerne på spyd, og gnid dem med en smule olie. Gril dem på en varm grill eller grillpande i ½-1 minut på hver side. Bland imens peber, chili og salt, og drys blandingen på de stegte rejer.Servér med limebåde og mayonnaise.

TIP: Hvis du bruger træspyd, kan du med fordel sætte dem i koldt vand i 20-30 minutter inden brug. Så risikerer du ikke, at de brænder.

Få lækre opskrifter på julens bedste julefrokost