fyldt kalkun

Fyldt kalkun (stuffed turkey)

10. december 2012
af Louisa Lorang
Foto: Anders Schønnemann
Mange har eller har fået tradition for fyldt kalkun i helligdagene. Især de engelsksprogede lande, men også en del danskere er med på fyldt kalkun bølgen. Jeg fylder min kalkun med en masse grønt og smag. Du kan også fylde den med hakket kød (og stadig masser af urter m.m.), så er der mad til endnu flere mennesker

Ingredienser til fyld kalkun:

(nok til 8-12 personer)
1 kalkun, 4-5 kg
groft salt

FYLD:
1 æble i terninger
3 stilke bladselleri i skiver
10 salvieblade, hakkede
10 svesker, hakkede
3 skiver toastbrød uden skorpe
75 g pinjekerner
2 æg
salt

ENDVIDERE:
smeltet smør

 

Sådan laver du fyldt kalkun

Tjek kalkunen for fjer og blodrester. Dup den tør med køkkenrulle, og sæt den i et ovnfast fad. Gnid den med salt.
Vend æble, bladselleri, salvie, svesker, grove krummer af toastbrød, pinjekerner og æg sammen. Krydr fyldet med salt, og fyld kalkunen med det.
Sæt kalkunen i en 200° varm ovn (varmluft) i 30 minutter. Skru ned til 160°, og steg den videre i 4-5 timer. Pensl den jævnligt med smeltet smør, især på brystet. Læg folie over den, hvis den bliver for mørk.
Tjek, om din kalkun er færdig: Test ved låret - er det løst og mørt, er kalkunen færdig. Tjek fyldet - er æggemassen i fyldet stivnet og tilberedt og fyldet meget varmt, er kalkunen færdig!
Fyldt kalkun skal serveres straks.

TIP: Servér gerne traditionelt "dansk" tilbehør til fyldt kalkun: Kartofler, brunede kartofler, sød gelé m.m.

Få lækre opskrifter på julens bedste julefrokost