https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/billeder-2015/februar/saarbarp.jpg
Selvudvikling

Psykolog: Sådan bliver du fortrolig med din sårbarhed

28. februar 2015
af Annette Aggerbeck
Foto: All Over Press
Lægger du bånd på dig selv for ikke at vise andre, at du er ked af det eller har det svært? Så er du ikke den eneste. Læs med og bliv klogere på, hvordan du kan blive bedre til at vise dig selv – også når du er sårbar.

Langt de fleste mennesker har svært ved at vise deres sårbarhed. Og en af forklaringerne på det er, at vi fra en tidlig alder har lært, at vi helst skal fremstå mere ovenpå, end vi reelt er.
"Helt fra starten af vores liv er vi afhængige af at udvikle os i samspil med andre mennesker, og en stor del af børneopdragelsen foregår ved, at man regulerer barnet via skyld og skam. Vores forældre reagerer tit negativt, når vi er hjælpeløse, kede af det, vrede, skuffede osv., mens de reagerer mere positivt, når vi er nemme, glade og samarbejdsvillige. På den måde lærer vi hurtigt at censurere vores følelser," siger psykolog Emilie Jahnnie Sigård.

>> Slip angsten: Lær dine angsmekanismer at kende

På grund af vores erfaringer forbinder vi sårbarhed med følelser, vi opfatter som negative - følelser som frygt, sorg, vrede og skam. Men dybest set handler sårbarhed ikke kun om disse følelser, for vi er også sårbare, når vi eksempelvis oplever kærlighed. Vi kan aldrig med sikkerhed vide om den, vi elsker, også vil elske os i morgen, for kærligheden er uvis og risikabel. Når vi elsker et andet menneske, er vi følelsesmæssigt udsat og dermed sårbare.

Ekspert: Sådan finder du modet til at være sårbar

  • Acceptér dig selv som du er - med alle dine følelser
  • Husk at sårbarhed hverken er godt eller skidt. Du kan ikke gå gennem livet uden at være sårbar
  • Få øje på hvad du ubevidst går og siger til dig selv. Hvis du opfatter sårbarhed som noget negativt og svagt, så spørg dig selv: Hvad er der galt med at være svag?
  • Arbejd med din selvfortælling. Læg mærke til, hvad du siger om dig selv til dig selv, og hvilken historie, du fortæller andre om dig selv
  • Hvis du har svært ved at bede andre om hjælp, så start i det små
  • Forsøg ikke at lade dig styre af tidligere erfaringer. Hvis du har dårlige erfaringer med andres negative reaktioner på din sårbarhed, så sørg for at vise det til nogen, du er tryg ved. Og sørg for at gøre det på et passende tidspunkt, hvor der er plads til dig, så personen ikke er optaget af noget andet

    Kilde: Psykolog Emilie Jahnnie Sigård

"Det at føle er det samme som at være sårbar. Det er hverken godt eller skidt at være sårbar. Men mange af os forbinder det med svaghed, og det er i virkeligheden det samme som at mene, at følelser er svaghed," mener Emilie Jahnnie Sigård.

En kulturel forklaring
Vores negative opfattelse af sårbarhed skal også ses i sammenhæng med den kultur, vi er en del af.
"Følelser forbindes ofte med svaghed, fordi både skole og arbejdsgivere stiller krav om, at vi hele tiden skal præstere vores bedste og vise styrke. Så hvis vi oplever sorg, når vi f.eks. mister en af vores forældre, er der ikke plads til sorg. Vi skal hurtigt videre og vise, at vi er stærke og livsduelige. Der er i det hele taget ikke meget plads til, at vi viser følelser i vores samfund. Især mænd opfatter sårbarhed som svaghed, og det er ikke en del af den maskuline identitet," siger psykologen. Skam er en stor del af årsagen til, at vi ikke tør vise os med alle vores følelser, netop fordi vi ønsker at fremstå som perfekte i andres øjne. Vi lever i individualismens tid, hvor vi selv er ansvarlige for at skabe vores eget succesfulde liv, og det er derfor også skambefordrende, når man ikke fremstår som en succes.

Læs også: Frygter du at blive afsløret som uduelig?

Men betyder det så, at vi bare skal krænge alt ud og vise vores følelser åbent i enhver sammenhæng?
"Nej, det er vigtigt at vise sin sårbarhed der, hvor man bliver rummet af andre. Når vi har en forventning om at blive mødt, er det lettere for os at krybe ud af skallen. Det handler om gensidig tillid. Nogle mennesker føler dog ikke, at de kan vise deres følelser i nogen som helst sammenhæng, og så kan det være en god idé at lære det i et trygt rum hos en terapeut. Terapi bygger netop på, at man kan vise sin sårbarhed og blive mødt," siger psykologen, der mener, at et sundt selvværd er vejen til at kunne vise alle sine følelser.

"Hvis man føler sig okay som den person, man er, vil man have lettere ved at vise sin sårbarhed, fordi man kan passe på sig selv og dermed også vælge de rette mennesker at betro sig til. Man vil heller ikke så ofte opleve at blive negativt modtaget, fordi man samtidig signalerer, at man har det helt fint med at vise sine følelser," fortæller Emilie Jahnnie Sigård.

Læs også