https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/juli/humoer-prim.jpg
Selvudvikling

Op med humøret!

16. juli 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Er der langt mellem smilene for tiden? Hvis det ikke ligefrem har fået overtaget kontrollen over dit liv, kan du selv gøre noget for at rette lidt op på det ...

Du kender det sikkert godt: Der er bare perioder, der er sjovere end andre. Lige nu kan være én af dem. Sommeren, der aldrig rigtig kom forbi. Ferien - eller forholdet - der måske ikke levede op til forventningerne. Og det er helt almindeligt at gå igennem perioder, hvor du er ked af det, småbange eller sover dårligt. Og så længe det ikke er noget vedvarende, kan du selv gi' dig en lykke-indsprøjtning, skriver www.huffingtonpost.com i et blog-indlæg fra psykiater Sheene Ambarder. Og han er ingen hr hvem som helst. Han er ikke bare psykiater, men intet mindre end en slags lykke-psykiater, der gerne deler ud af sine bud på, hvordan du gi'r dit humør et hak opad - uden medicin, vel at mærke.

Farvel, facebook!
Det handler en del om vores daglige vaner. Og en af dem hedder facebook og bliver brugt af langt over 800 millioner mennesker verden over. Og en del af os bruger det flittigt. Lidt for flittigt, måske. For selvom facebook kan være fint tidsfordriv eller en ok måde at holde kontakten til sine venner på, kan det være rigtig dårligt for dit mentale helbred. For når du er der for meget og har et behov for at sælge en bestemt udgave af dig selv, vil du sammenligne dig selv med dit netværk derinde, og det kan føre til usikkerhed og jalusi, mener psykiateren.

Lev livet - dit eget!
Og det kan selvfølgelig sagtens blive værre endnu. F.eks. når du vågner op og finder ud af, at du lever andre menneskers drømme og forventninger ud i stedet for dine egne. Dér kan en depression begynde, siger Sheene Ambarder, der råder os til at følge vores egen ledestjerne og vores egne helt speciikke mål. Og så kan vi passende gå i gang med at skrive dagbog igen. At få tankemylderet på papir er en yderst effektiv måde at holde de lidt for tunge tanker ude af hovedet. Ofte vil du opleve, at alene det at få det skrevet ned, vil få dig til at føle dig mere ovenpå og mindre stresset.

Mig, mig, mig …
Drop alle tankerne om de perfekte veninder, de lykkelige naboer og de geniale kolleger, der kan det hele lige ti gange mere, end du kan. Det er den direkte vej til kulkælderen og, i værste fald, depressioner, selvom det af og til kan gi' os tiltrængt skub og motivere os til f.eks. at arbejde hårdere. Ofte vil det bare virke modsat: Vi føler os mindre værd.

Sæt dig mål!
Det går ikke uden lidt retning på tingene. Om det er bittesmå mål eller store og vigtige, er ligegyldigt, men ikke at stile efter noget kan gøre dig deprimeret, usikker og modløs. Et overskueligt mål, men med fokus, gør det nemmere at komme fremad hele tiden og kravle ud af håbløsheden. Et af målene kunne være femten minutters helt ro for dig selv om dagen. Et varmt bad, meditation, en lur, eller en god bog kan få dig til at se lysere på tingene.

Because you're worth it!!
Du skal være klar til at se alvorligt på dit liv, dine vaner og folk omkring dig, hvis forandringen skal indfinde sig. Men der er ingen grund til at stresse, siger psykiateren. Tværtimod. Han råder altid sine patienter til at tage det roligt og ikke gøre livet til så voldsomt et seriøst projekt. Det hele er nemlig, i det store billede, slut lige om lidt, så vi kan lige så godt gøre vores yderste for at nyde den korte tid, vi har. Det kan der da være noget om, men man skal bare lige sørge for ikke at blive deprimeret over dét …
Held og lykke med forandringen. Fordi du fortjener det.

Fik du læst "Find lykken her"!


Læs fredagsklummen "Kære lille mormor"!


Kig forbi shoppen her!

Noget på hjerte? Deltag i debatten!

Læs også