https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/juli/hypnose-prim.jpg
Selvudvikling

Hypnose: Hvem var du i dit sidste liv?

14. juli 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Indrøm det bare! Du er også lidt nysgerrig efter at vide, om der er mere mellem himmel og jord. Og meget kan man tro på, men tanken om at ha' levet før er alligevel lidt for langt ude. Eller hva’?

"Det her har jeg bare oplevet før," sagde kvinden fra tv-programmet, da hun for første gang ankom til en spansk landsby, hun følte, hun kendte på forhånd. Hun vidste, hvor kirkerne lå, genkendte malerierne, duftene og bjergene og følte sig mere hjemme dér end noget andet sted. Måske var det bare indbildning og lidt for meget Cava? Eller måske er der noget om snakken, og kvinden havde ganske rigtigt været der før. I et tidligere liv, altså. Ét af dem, man kan komme tilbage til, hvis man ellers tør kaste sig ud i hypnose.

Tilbage til fortiden
Og det kan man roligt gøre, fortæller hypnoterapeut Charlotte Bang, der gerne sender folk tilbage til fortidens hændelser. Der er nemlig ingenting at være bange for. Men det kan være lidt overraskende, hvem du møder på din vej.
"Man kan jo risikere at møde folk i tidligere liv, som man også kender i dette liv, og for de mennesker er det jo ikke en del af deres virkelighed, at man møder dem tilbage i fortiden og i hypnose," siger hun.
"Men det smarte ved regression er, at der kan være en masse ubearbejdede ting fra fortiden, som du bærer med dig nu, og dem kan man arbejde med ved at gå tilbage til dén tid," siger terapeuten.

Hypnose-hokus pokus?
"… og når jeg tæller til tre, er du blevet en høne…"
Måske har du også set programmerne, hvor tilfældige mennesker bliver 'tryllet' om til de underligste ting og opfører sig mindst lige så mærkeligt. Du husker måske også Ali Hamann, hvis hypnose og - måske - kvindetække fik mere end bare almindelig betaling fra enkelte klienter, der sidenhen anklagede ham for seksuelle overgreb. Så skørt, skævt og underligt behøver hypnose ikke være. Faktisk er det en ret så udbredt behandlingsform, både herhjemme og i det store udland.

Godt for hva' som helst!
Og mulighederne er mange, hvis man skal tro landets hypnoterapeuter og deres reklamer. For skal du ud af depressionen, kvitte smøgerne, ha' styr på nattesøvnen, i sving med træningen eller bare være en bedre kæreste, så kan hypnose være vejen frem. Eller hypnoterapi, som er en lidt moderne udgave af den gamle 'dine øjne bliver tungere og tungere'- model, vi kender fra dårlige, amerikanske film.
i hypnoterapien er selve terapien, altså samtalen, en lige så vigtig del som hypnosen. Og Charlotte Bang er mere end almindeligt begejstret for hypnose, som for hende er helt hokus pokus-forladt.

Terapi, der virker?
"Det er ikke det mindste mærkeligt, forklarer Charlotte Bang, der med sig kanditat-grad i biologi har en mere 'nede på jorden'-side med sig ind i sit nye fag.
"Det eneste underlige er, at man ikke rigtig kan forklare, hvorfor hypnose er så effektivt, men man ved bare, at sådan er det. Det er derfor, det er så brugt, også blandt f.eks. tandlæger, læger og jordemødre, og masser af forskning og litteratur viser, at det virker - endda rigtig godt.

Trang til trance?
Og måske kender du allerede til trance-fornemmelsen. I hvert fald hvis du er en af dem, der har tendens til at 'stene', falde i staver, dagdrømme eller lige falde hen et øjeblik. Det minder nemlig lidt om trancetilstanden. Lige som det også gør det, når vi mediterer, eller vi flyder i vandet. Eller når vi er lige ved at falde i søvn eller lige ved at vågne. Og måske kender du også fornemmelsen af at være kommet frem efter en køretur uden at huske ruten og på en eller anden måde have glemt tid og sted. Hverken oplagt eller særlig praktisk, kunne man mene, men det gik jo alligevel. Ikke så underligt, mener hypnoterapeuten. For det ubevidste sinds vigtigste opgave er at få os til at overleve.

Derfor virker hypnose!
Og så er underbevidstheden så meget stærkere og hurtigere og kan modtage langt flere informationer end de bevidste af slagsen.
"Derfor giver det mening at arbejde med problemer under hypnosen, for man kan så at sige finde problemet bag problemet" siger Charlotte Bang, der slår fast, at samtalen inden er mindst lige så vigtig. Det er nemlig dér, hun spørger ind til problemet og beder klienten sætte ord på, hvilken forandring, inden man går i sving med den egentlig hypnose - en overgang fra det bevidste til det ubevidste. Og en slagsforandringsfase, hvor behandleren kan bruge patientens egne ord til at hjælpe vedkommende ud af problemet

Forandring, der fryder - og varer ved.
Og hvis du er kommet for at stoppe med at ryge, skulle forandringen gerne fortsætte, når du er landet hjemme i din egen stue igen. Dét sikrer behandleren, inden trancen afsluttes, lover Charlotte Bang.
Men træerne vokser ikke ind i himlen, og en enkelt hypnose-behandling virker f.eks. bedre på fobier end på rygning, der kræver mere end en enkelt behandling.
Har du mod på det, tager en behandling halvanden time. Men så bestemmer du også selv, om det er flyskrækken, der skal styr på, eller du langt hellere vil på rejse i fortiden …

Læs også