https://imgix.femina.dk/media/84929a4aaf89404e9bcda97fbe668b43.jpg
Selvudvikling

Find dit hverdagsmod!

23. maj 2012
af Malene Fich Weischer
foto: All Over
Hvornår er man modig? Når man redder et andet menneske? Når man kæmper for sit liv? Ja, men der findes også en helt anden slags mod. Hverdagsmodet. Og det handler om dig selv!

"Hverdagsmod er, når man finder styrken i sig selv til at gå imod strømmen. Til at lytte efter, hvad man egentlig vil, og så går efter det, uden at tænke alt for meget på, hvad der kan ske, hvis det ikke lykkes for én", fortæller Anja Vintov, udviklingskonsulent og forfatter til bogen "Flyt dig lidt - små skridt til store forandringer" og "Kuren mod frygt".

Mellemtilfredsheden
Her i Danmark er vi generelt ikke særlig gode til at være modige. Det er så sjældent, at vi bliver tvunget til at satse noget, for som regel er der et stort sikkerhedsnet under os. Så selvom det kan være rigtigt hårdt, hvis noget fejler for os, så er det dog trods alt sjældent, at det sender os ud i nød, sult, hjemløshed osv.
"Det gør os nok lidt dovne. Jeg tror, rigtig mange af os affinder os med en slags mellemtilfredshed, hvor vi har det ok. Men er det godt nok? De fleste af os drømmer jo om noget mere. Et andet job, en anden mand, en bedre chef, et sjovere liv, men det er sjældent at vi virkelig går efter at få ændret på noget."

De andres skyld
"Alt for ofte ender det med, at vi slår tanken om f.eks en bedre chef hen, fordi den pågældende jo alligevel aldrig ændrer sig. Men det handler jo ikke om, at chefen skal ændre sig. Det handler om, at du skal finde ud af, om du vil leve med den chef. At være hverdagsmodig er at turde tage ansvaret på dig. Sige til chefen, hvad du synes, der er galt eller simpelthen finde et andet sted at arbejde. Men alt for tit drukner den slags i, at vi skyder ansvaret fra os. Det er så bekvemt at sige og tænke, at det er nogen andres skyld, at ens planer ikke er blevet til noget."
"En stor faldgrube er jo også, at man ved, hvad man har, men ikke, hvad man når frem til. Og vi er bare ikke særlig risikovillige her i landet - måske igen fordi, vi så sjældent bliver tvunget til virkelig at skulle satse alt. Vi er grundlæggende lidt bange for forandringer, og det er klart, at det er et livssyn, man må ændre på for rigtigt at finde modet frem. Man skal jo omfavne forandringerne og tro på, at de vil føre noget endnu bedre med sig. .. Forandring er uundgåeligt - hvorvidt vi vælger at vokse af det som mennesker, er et valg".

Hav tålmodighed
Men hvordan bliver man så mere modig i hverdagen? Ifølge Anja Vintov handler det ikke mindst om at "holde snuden i sporet", som hun formulerer det:
"Når man tænker på de ting, man gerne vil opnå - stort som småt - så handler det i høj grad om at holde ved det. Det er fuldstændig det samme som med en slankekur. Den kommer aldrig til at virke, hvis du kun følger den en lille smule en gang imellem. Et godt værktøj er simpelthen at fortælle om dine planer til andre. Så er det hele pludselig lidt mere bindende."
"Men hverdagsmodet kan også trænes. Du kan træne dig selv til at mærke bedre efter, hvad du egentlig vil i løbet af dagen. Til at sige til og fra. Til at tage beslutninger, som hjælper dig til at blive mere glad fremfor det modsatte. Du kan kort sagt tænke og handle dig stærkere og modigere i hverdagen. Bare du ikke nøjes med at tænke - man bliver hverken klogere eller lykkeligere af at tænke. Tankerne skal omsættes til praksis i hverdagen. Det er alt sammen små skridt, men de små skridt kan skabe store forandringer".

Træn dit hverdagsmod

• Hold fast i dit ja
• Hold fast i dit nej
• Gør noget, du ikke har prøvet før
• Sig undskyld til dem, du har såret
• Vis sårbarhed
• Klag over en middag, hvis du ikke er tilfreds med den
• Giv din mening til kende til et møde, selvom den kommer på tværs
• Deltag i et arrangement, hvor du ikke kender nogen, og tal med fem nye mennesker
• Slip de dårlige undskyldninger, og gør noget i stedet

***

Få E-bogen "Kuren mod frygt" helt gratis!

Bogen "Kuren mod frygt" tager sit udgangspunkt i den frygt, som nok ligger gemt i de fleste af os. Frygten for at fejle, for ikke at slå til, for at miste… Kapitel for kapitel giver den gode råd og helt håndgribelige værktøjer til, hvordan du kan se frygten i øjnene og ændre dit liv.

Læs også