https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/november/2013-46-mavefornemmelse-p.jpg
Selvudvikling

Lær at lytte til din mavefornemmelse

12. marts 2015
af Anne Blume Futtrup
foto: Shutterstock
Du har truffet en beslutning, men den føles bare ikke rigtig. Din mavefornemmelse siger dig, at den er helt forkert. Kender du det? Få svar på, hvorfor du skal tage din mavefornemmelse alvorligt – og hvordan du lærer at lytte til den.

Hvad er en mavefornemmelse?

Vibeke Bie er klinisk psykolog og erhvervspsykologisk rådgiver med base i Aarhus. Læs mere på www.Vibekebie.dk

"Det er mere en fornemmelse - en slags uro i maven." Sådan beskriver psykolog Vibeke Bie et typisk dilemma, hvor mavefornemmelsen stikker sit hoved frem og guider dig. Klassikere er valg af kæreste, job, bolig, ferie - ja, sågar frisurer og tøj. Og hvis du er som de fleste, så har du helt sikkert prøvet at ignorere din mavefornemmelse på et eller flere områder - eller måske dem alle sammen.

Men ifølge Vibeke Bie gør man sig selv en gevaldig tjeneste ved at lytte til signalerne fra maven - også selv om det kan føles lidt useriøst at følge en "fornemmelse" i stedet for såkaldt sund fornuft. Men mavefornemmelsen fortæller os, hvad der er vigtigt, og hvilke værdier der er afgørende for, at vi føler os lykkelige:

"Mavefornemmelsen fortæller, hvad der grundlæggende er vigtigt for os. Den stikker meget dybere end den umiddelbare 'fornuft' og minder os om, hvem vi er, og hvordan vi gerne vil leve vores liv.

Læs også: Sådan kommer du overspringshandlingerne til livs

Tjek din mavefornemmelse

"En måde at tjekke, om man har sin mavefornemmelse med, når man skal træffe en vigtig beslutning, er at mærke efter, om man skal retfærdiggøre beslutningen over for sig selv - om man skal bruge hjernens "tryghedsargumenter" om, at det er bedst at blive, hvor man er og ikke vove sig ud i ukendt land. Hvis man føler, at man vælger det trygge og sikre, fremfor det, som hjertet banker for, så har man helt klart ikke lyttet til mavefornemmelsen," siger Vibeke Bie.


Angst eller mavefornemmelse?

En ægte mavefornemmelse skal føles som om, at du er ved at tisse i bukserne af skræk/spænding, men samtidig er du helt vildt tændt på den retning, det fører dig i. Men hvordan tolker man sommerfuglene i maven, hvis man er i tvivl, om det er angst eller bare maven, der fortæller dig, at du skal fortsætte? Ifølge Vibeke Bie skal man spørge sig selv: "Gør jeg det her for min egen eller for andres skyld?" Handler det udelukkende om, at du vil please andre, så er det ikke maven, du hører. En anden metode er at undersøge, om det ubehag, du føler lige her og nu, er et skridt på vejen til at opfylde dine drømme og ønsker på længere sigt.

Læs også: 10 tips: Sådan træffer du en god beslutning

Hjælp, jeg kan ikke høre min mave!

Det kræver ro at høre sin mavefornemmelse, og hvis du ikke er i kontakt med den, handler det sandsynligvis om, at du har en lidt for travl hverdag. Når vi lytter til mavefornemmelsen, lytter vi nemlig indad - til os selv. Og det kræver fred og ro. Find din egen måde at få ro omkring dig, f.eks. ved at gå en lang tur, kigge ud over vandet eller tage en stille stund for dig selv hjemme i sofaen.

Lad tankerne flyde,mens du gennemgår forskellige problemstillinger i dit liv. Tag imod de tanker, der dukker op, og kig åbent på dem uden at trække dig. Dvs. lad være med at tænde for fjernsynet, spise eller tjekke mobiltelefonen. Bare vær med dig selv og dine tanker. Når du har noteret dig dine følelser, kan du lave en øvelse, hvor du prøver at kigge fem eller 10 år ud i fremtiden. Hvor vil du gerne bo og arbejde, og hvem vil du gerne være sammen med? Hvordan vil du gerne have, at dine venner beskriver dig?

Spørg så dig selv, om den beslutning, du træffer nu, fører dig i dén retning.

Stå ved din beslutning

Hvis du ikke er så vant til at lytte til din mavefornemmelse, kan det sagtens føles grænseoverskridende at skulle handle på den. Ikke mindst fordi omgivelserne ofte sætter spørgsmålstegn ved en beslutning, hvor begrundelsen lyder noget i retning af, at "det føles ikke rigtigt for mig", eller "min intuition siger mig at…"

Her gælder det ifølge Vibeke Bie om at undgå lange forklaringer og i stedet øve sig i at være meget direkte, når man skal præsentere omgivelserne for en ny beslutning:

"I stedet for at komme med en lang forklaring, skal man skære fuldstændig ind til benet og fortælle helt kort om motivationenfor beslutningen. Bliver der sat spørgsmålstegn, eller starter der en diskussion, skal man sørge for at lukke debatten med det samme. Når det handler om ens egne personlige værdier, så er der dybest set ikke noget at diskutere - man kan f.eks. bare helt kort sige "fordi det er vigtigt for mig. Punktum".

Læs også