https://imgix.femina.dk/media/article/unsplash_.jpg
Liv

Studie viser, hvornår i livet vi er lykkeligst

8. februar 2021
af Marie Kvitrud, kk.no
Foto: Unsplash og Pixabay
Det er især under to faser i vores liv, at vi oplever følelsen af lykke. Men selvom man i øjeblikket måske ikke rammer inden for disse faser i sit liv, er der alligevel rig mulighed for at opnå en følelse af lykke i sit liv.

Mange tænker nok, at starten af 20'erne er den mest lykkelige og spændende tid i livet. Man er voksen, men stadig ung, ofte studerende, rejser meget og har masser af tid til venner og fritidsinteresser.

Derfor glemmer man nemt, at denne tid også er fyldt med bekymringer, hårdt arbejde, ulykkelig dating og dårlig økonomi.

For at finde ud af hvornår i livet, vi egentlig er allermest lykkelige, har britiske forskere undersøgt over en million mennesker og spurgt dem, hvornår i livet de oplever størst og mindst lykkefølelse.

Deltagerne blev også spurgt ind til bekymringer, selvfølelse og angst, skriver forskning.no

Undersøgelsen viser, at lykkefølelsen er dalende, efter man passerer 16 år, men at man oplever en skarp stigning, efter man er fyldt 50 år. Toppen når man, når man rammer 70 år.

Undersøgelsen konkluderer altså, at man er lykkeligst, når man er 16 og 70 år.

- Ungdomsårene er en evig lykkepille. Selvfølgelig er der meget, som kan være negativt, og som kan forstyrre ungdomsårene, men det er samtidigt også der, hvor vi bliver allermest forelsket, vi har flest kærester, og vi har ikke de samme forpligtelser som senere i livet, forklarer Thomas Winther, der arbejder som familieterapeut og sexolog.

Som teenager har du som regel ikke særligt mange penge, og samtidigt har du som regel heller ikke særlig meget erfaring. De fleste teenagere bor hjemme ved deres forældre, de går i skole, og de har ikke nogen større forpligtelser.

Har hele livet foran sig

Lykkefølelsen i teenageårene skyldes en blanding af erfaring og uskyldighed.

- De har et stort potentiale foran dem. Mange føler, at de har et hav af tid og muligheder, og at livet og fremtiden kan fyldes med lige akkurat dét, de ønsker.

- De fleste 16-årige føler sig som ”voksne” og erfarne. De har fået en frihed, som de ikke havde som børn, og samtidigt har de fortsat en uskyldighed, siger Ingrid Blessom, som er psykolog og sexolog ved Institut for klinisk sexologi og terapi.

Mange 16-årige oplever en ny frihed, hvor de samtidigt ikke har fået nogen større forpligtelser i livet i form af arbejde og familieliv.

LÆS OGSÅ: Kvinder er oftest A-mennesker, og mænd er natteravne

70-årige har god tid

Ifølge den britiske undersøgelse øges lykkefølelsen igen, når vi passerer 50 år, og den peaker, når vi fylder 70 år.

Det overrasker ikke eksperterne.

- Det er ikke alle 70-årige, som har en masse penge, men mange føler ikke, at de har brug for den nyeste bil og det bedste af alt. De har levet et godt liv, og de nyder det, de har, forklarer Winther.

https://imgix.femina.dk/pixabay.jpg

De fleste 70-årige har været pensioneret i et stykke tid, og de har derfor vænnet sig til at have meget fritid og oplever ikke samme stress og jag som tidligere i livet.

- I den alder har mange meget tid til børnebørn, fritidsinteresser og parforhold. Børnebørnene især giver stor glæde, siger han.

Teenagere og ældre kan sammenlignes

Ældre menneskers lykke ligger forankret i, at de ikke længere skal tænke på krav og ansvar på arbejdet, de skal ikke stresse over bolig, som skal afbetales, og der er ikke de samme familieforpligtelser.

I stedet kan de fokusere på det, de allerede har fået i livet og være taknemmelige over livet, de har oparbejdet sig.

- På mange måder kan man faktisk sammenligne den 16-åriges liv med den 70-åriges. Sammenlignet med andre aldersgrupper er de et sted i livet, der er karakteriseret ved en høj grad af frihed, hvor de på samme tid har få forpligtelser i livet, siger Thomas Blessom.

I tillæg har begge disse aldersgrupper både tid og mulighed for at udleve deres fulde potentiale.

LÆS OGSÅ: "Jeg frygter, hvad andre tænker om mig" - og 16 andre ting, vi ikke burde skamme os over

Sådan bliver du lykkeligere

Selv hvis du lever et travlt liv, og du er i dine 20’ere, 30’ere, 40’ere eller 50’ere, er der stadig en masse ting, du kan gøre for at blive mere lykkelig.

Winther giver følgende tips:

  1. Omgiv dig med mennesker, der giver dig plusser i livet. Dem, der trækker dig op og ikke hiver dig ned.
  2. Brug tid på det, du nyder at lave. Fyld dit liv op med plusser og aktiviteter, der giver dig energi.
  3. Find et job du elsker, for arbejde tager meget af dit liv. Trivsel er meget vigtigere end en høj løn.

Ikke overraskende har mennesker en tendens til at være lykkeligere, når de har få bekymringer.

Hvis deres økonomi er god, deres helbred er godt, og de også har et godt og trygt sted at bo, vil det have effekt på deres lykkefølelse, siger Ingrid Blessom.

Dermed er hemmeligheden bag lykkefølelsen ikke, at man skal være 16 eller 70 år.

- Hemmeligheden er, at mennesker blomstrer og trives, når de har både tryghed, sikkerhed og en mulighed for at udleve sit fulde potentiale. Det kendetegner både 16-årige og 70-årige, men kan også opnås i andre perioder af livet, forsikrer hun.

Denne artikel blev oprindelig bragt på KK.no.

Læs også