Tynde modeller
Selvudvikling

Vogues chefredaktør kritiserer ultratynde modeller

12. oktober 2017
af Charlotte Kobberøe Fink
Foto: All Over Press
Selv fashion-legenden Anna Wintour, som er chefredaktør for amerikansk Vogue, kan se, at alt for tynde modeller skaber et voldsomt pres på unge kvinder – og efterlyser, at designerne tager mere ansvar.

De nyligt overståede modeuger i verdens modemetropoler London, New York, Paris og Milano bød traditionen tro på masser af lækkert tøj båret af masser af flotte modeller. Det tilbagevendende problem var bare, at de fleste modeller stadig repræsenterer et meget urealistisk og ultratyndt skønhedsideal.

Selvom flere og flere designere er blevet mere opmærksomme på at integrere diversitet blandt modellerne i deres shows - for eksempel så vi 208 plus size-modeller til modeugen i New York dette efterår i forhold til 27 i foråret - så er der altså stadig plads til forbedring.

Designerne er nødt til at tage ansvar

Dét kom især til udtryk i forbindelse med modeugen i London, da chefredaktøren for et af verdens største modemagasiner, Amerikansk Vogue, skulle give sin opsummering af modeugen. For noget af det første, 67-årige Anna Wintour gør er, at kaste sig over valget af modeller.

- De britiske designere er stadig meget forelskede i ideen om en meget meget tynd model, og kan lide ideen om, at du skal være tynd, før du er cool. Men jeg synes, at designerne er nødt til at tage mere ansvar for det signal de sender til kvinder verden over om skønhedsidealer – især til unge piger, udtrykker Wintour i en video publiceret på Vogue.

LÆS OGSÅ: H&M får kritik for deres brug af plus size-modeller

Små skridt

Det er da heller ikke første gang, at det kommer til udtryk, at Wintour ikke er tilhænger af ultratynde modeller. Eksempelvis lavede Vogue-redaktørerne verden over tilbage i 2012 en aftale om ikke at bruge modeller, der var under 16 år, eller som var sygeligt tynde, fortalte today.com dengang. Tilbage i februar var supermodellen Ashley Graham da også at finde på forsiden af Vogue (dog i selskab med seks andre modeller) som den første plus size-model i magasinets 125 år lange historie.

Men. Vogue er stadig et mode-magasin, så der kommer nok til at gå længe, inden de klassiske modeller konsekvent bliver fotograferet ved siden af kvinder, der viser et mere alsidigt kropsbillede – hvis det nogensinde sker. Men når selv mode-mastodonten Vogues førstekvinde tager bladet fra munden og langer ud efter designerne, så er det trods alt noget, som styrker den kropspositive udvikling.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/curvy_kandi_cta2.png

Læs også