to veninder der hvisker
Selvudvikling

Ville du dele detaljer om din vægt, parforhold - eller sexliv?

1. maj 2019
af Sara Skaarup
Foto: Panthermedia
Vi mennesker er forskellige med hensyn til, hvad vi har lyst til at dele eller ej. Spørgsmålet er, hvad der holder os tilbage.

Vi mennesker er ekstremt forskellige med hensyn til, hvad vi holder for os selv, og hvem vi deler hvad med. Nogle er blufærdige, andre plaprer ud med intime detaljer i bussen. Grænser er noget individuelt. Der er ingen måde at have det på, som er mere rigtig end andre, men det kan være lærerigt at undersøge, præcist hvad det er, vi finder mest privat – og hvorfor.

Traditionelt er seksualitet og ”kropslighed” noget af det, mange kvinder anser som privat. Men typisk er vi ikke altid lige private: Hvis slankekuren går godt, forelskelsen blomstrer, og vi er glade for vores krop, er det for mange kvinder relativt nemt at lade omverdenen få del i det. Når ting ikke går som ønsket, bliver flertallet mindre åbenmundede.

Når jeg undersøger, hvad jeg selv ønsker og ikke ønsker at dele med hensyn til krop og seksualitet, når jeg frem til følgende: Jeg er ikke privat med hensyn til min trussestørrelse og min åbne livsstil. Det må folk godt vide. Jeg er semiprivat med hensyn til f.eks. min vægt og min nøgne krop. Semiprivat betyder, at jeg sjældent taler om det uopfordret, men svarer – og svarer ærligt – hvis jeg bliver spurgt. Jeg er privat med hensyn til mit sexliv faktisk – og nogle af de udfordringer, jeg møder som kvinde og hustru, særligt dem, som involverer folk, jeg elsker, og sætter dem i et potentielt negativt lys.

LÆS OGSÅ: Sexologen: 5 podcasts, der giver lyserøde ører

Blufærdighed eller skam

Hvorfor holder mange kvinder kortene tæt ind til kroppen, lige præcis når emnerne er vægt, nederlag i kærlighedslivet, jalousi og begyndende overgangsalder? Fordi det, vi oplever som dybt privat, tit – ikke altid, men tit – er ting, vi gerne vil skjule, er mit bud. Ting, der er behæftet med smerte eller skam. Og jo mere aktuelt, jo værre.

Svære episoder, som vi har sluttet fred med, kan de fleste dele. Emner, hvor vi stadig ”ville ønske, ting var anderledes”, har vi større trang til at mørklægge.

Læg her oveni den udbredte norm, at man ikke skal hænge sit ”beskidte vasketøj” til skue for omverdenen. En antagelse, der er med til at få os til at holde på det svære, selv om det faktisk ville være godt for både os selv og andre at invitere til fortrolighed. Det er ethvert menneskes ret at være privat med hvad som helst. Alle har ret til deres eget rum, og det kan være så stort eller småt, som man vælger! Men jeg ville virkelig ønske, vi gjorde det lidt mere – delte både af lykken og det svære. Så kan vi nemlig se, at vi grundlæggende er ret ens og ingen grund har til at føle os forkerte.

LÆS OGSÅ: Er der noget galt med dit forhold, hvis du har lyst til andre?

Sara Skaarup er sexolog og journalist

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_5.png

Læs også