flirtende kvinde
Kærlighed og sex

Er der noget galt med dit forhold, hvis du har lyst til andre?

2. november 2018
af Sara Skaarup
Foto: Panthermedia
En del mennesker bekymrer sig over, om deres partner tænder på andre – og har selv dårlig samvittighed over at gøre det samme. Slip det, råder sexologen.
”Jeg tænder på tanken om sex med andre end min mand/kone. Er der noget i vejen med mig?” Nej, overhovedet ikke. Du er faktisk som langt de fleste andre.    Når vi sover, koger hjernen alle mulige minder og indtryk sammen til nye historier, og når vi er vågne, vil synet af en tiltrækkende person vække en behagelig respons i os helt automatisk. Betyder det, at vi er på vej ud af vores forhold og i seng med en anden end vores faste partner? Slet ikke, det er bare sådan, den menneskellige psyke fungerer.  
 

Et romantisk ideal

Nogle mennesker oplever, at der er tale om utroskab, så snart kærestens tanker bliver optaget erotisk af en person uden for forholdet. Andre mener, at der ikke er tale om utroskab, medmindre man fører handlingen ud i livet.  Mange er enige om, at deres partner helst kun skal have lyst til dem. Begær, der vender ud af forholdet, tolkes nemt som et faresignal og tegn på, at den anden er på vej væk. I den gængse parforholdsopfattelse er der nemlig en implicit forventning om, at ”hvis man elsker hinanden nok, så har man ikke lyst til andre”.    Det er med andre ord et romantisk ideal, at kærlighed og begær altid skal gå hånd i hånd – men sådan forholder det sig langtfra altid i virkeligheden. Vi vil bare så gerne have, at det er sådan.  

Seksuelle fantasier om andre

Hvor normalt det er at blive tiltrukket af andre end den faste partner, viser en amerikansk undersøgelse fra 2001, hvor 98 procent af de adspurgte mænd og 80 procent af de adspurgte kvinder svarede, at de havde seksuelle fantasier om andre end deres nuværende kæreste. Jo længere de adspurgte havde været i deres forhold, jo hyppigere fantaserede de om andre.    Du behøver heller ikke at frygte, at tanken om, hvordan det ville være at kysse naboen eller have sex med din chef, er første skridt til utroskab. Et nyere studie, ligeledes amerikansk, har nemlig vist, at der ikke er nogen sammenhæng mellem graden af sexfantasier om andre, og hvor tilfreds man er i sit parforhold. Også mænd og kvinder, der er virkelig glade for og tænder på deres nuværende partner og er tilfredse med forholdet i det hele taget, har af og til seksuelle tanker om andre. Så eventuelle bekymringer om, at din partner er på vej væk, hvis han eller hun tænder på andre end dig, kan vi også roligt skyde til hjørne.    LÆS OGSÅ: Sexologen: Derfor tænder du på mænd med magt   Der er med andre ord ikke sammenhæng mellem, om man fantaserer om andre end partneren, og om man fører selvsamme fantasi ud i virkeligheden. Et er tanke, noget andet er handling. Derfor kan vi frikende både os selv og andre, når tanker om sex med andre end partneren dukker op på den indre skærm.