sara skaarup
Kærlighed og sex

Sexologen: Derfor tænder du på mænd med magt

17. august 2018
af Sara Skaarup
Foto: Panthermedia
Mafiosoer, topchefer og politikere. Har mænd med magt kvindetække i kraft af deres position? Ja, sådan i store træk så har de faktisk.

Hvorfor oplever mange kvinder tiltrækning til mænd med magt? Svaret på det spørgsmål skal vi langt tilbage for at finde, for det ligger i vores gener. Indholdet i denne klumme vil sikkert ikke falde i god jord i alle kredse, for kvinders tiltrækning mod magtfulde mænd let kan få klang af, at kvinder ikke kan selv eller er mænd underlegne. Hvis man ser sig om i det danske samfund i dag, er det langtfra det billede, der tegner sig.

Tit anser vi mennesker os selv for at være avancerede. Det overordnede biologiske mål i både kvinders og mænds liv er dog stadig at formere sig og sikre artens overlevelse. Vores instinkter og grundlæggende behov, herunder den seksuelle drift, har stort set ikke ændret sig i mange tusind år.

Vores ”oprindelige operativsystem” træffer tit valg, der grundlæggende er sammenfaldende med vores formødres. Det fortæller f.eks. kvinder, at mandligt lederskab er attråværdigt, fordi det indikerer, at her er en mand med retning, som kan tage beslutninger, når det gælder, og som er blevet valgt som lederdyr af de andre hanner.

LÆS OGSÅ: Tænder du på tanken om gruppesex? Bare rolig, du er ikke den eneste

En mand med magt signalerer derfor implicit til omverdenen – og til kvinder – at manden er en alfahan. Sådan en er god at søge ly hos og blive befrugtet af, fordi han har overblik, beslutningskraft og er både villig til og i stand til at tage sig af sin flok. For tusinder af år siden, da kvinden havde brug for nogen til at beskytte sig selv og børnene, mens de var små, var de træk afgørende for at overleve.

Vores civilisation og måder at organisere os på er meget anderledes i dag. Men instinkterne har vi endnu. De samme træk er også stadig afgørende for at nå til tops: En chefposition kræver typisk, at man er stærk psykisk og gerne også fysisk, kan stå fast i modvind og kender sin retning – stadig attraktive egenskaber.

Selvfølgelig handler tiltrækning ikke om biologi. Kvinders forståelse af, hvilken form for styrke og indflydelse vi søger i en partner, er fleksibel. Partnervalg er et sammenfald af alle mulige sofistikerede faktorer, der i nogle tilfælde opvejer den primitive første impuls. Alligevel er inputtet fra vores gener værd at tage med, når vi skal forstå tiltrækningens komplicerede spil.

Læs også