vibeke hartkorn, kropsidealer
Selvudvikling

Vibeke Hartkorn: ”En bestemt vægt fremfor et skønt liv? Nej tak!”

24. maj 2018
af Susse Wassmann, redigeret til web af redaktionen
Foto: Petra Kleis
Så sidder du der til et middagsselskab og er en size zero og har købt alt det tøj, der er vist i bladene og det hele – og så kommer der en skude ind ad døren og vejer 30 kilo for meget og løber med al opmærksomheden. Hvorfor? Ja, det kunne jo være, fordi hun havde en fantastisk personlighed, siger kommunikationsrådgiver Vibeke Hartkorn.

Da Q spurgte Vibeke Hartkorn, om hun havde lyst til at blive interviewet om kvinder, kropsidealer og alt det, der følger med, gik der to splitsekunder, før der lå en svarmail fra hende: ”Det kan du tro, jeg vil! Jeg føler en forpligtelse til at tale motiverende om det emne!” lød svaret.

Vibeke Hartkorn uddyber:

”Fordi jeg synes, der er brug for nogen, der får sagt til kvinder, at de skal holde op med at gå så meget op i deres udseende på den forkerte måde. Vi vil alle sammen gerne være lækre og skønne at se på – det vil jeg også selv, jeg tænker da over mit tøj, mit hår, min vægt osv. – for vores udseende er det visitkort, vi går ud i verden med. Men. Jeg synes, der er brug for en motiverende opsang til kvinder: Prøv nu at bruge bare 25 procent mindre tid på at slå dig selv oven i hovedet med alt det, der er galt med dit udseende, og så brug de 25 procent på at blive interessant for andre mennesker at være sammen med.”

Hvordan mener du?

”At vi bruger for lidt tid på at udvikle vores personlighed og være bevidste om, hvordan vi virker, i forhold til hvor meget tid vi bruger på at slå os selv oven i hovedet med vores udseende. Så når du nu har brugt 23 timer på at finde ud af, om de jeans sidder godt, om det er den rigtige farve læbestift, om frisuren er i orden, og om du burde få løftet brysterne, så kan det være, at du også kan bruge lidt tid på at tænke over, hvordan du kan være en interessant samtalepartner, og hvilken energi du går ind i et rum med. Bidrager du? Er du inspirerende? Jeg tror, at mange kvinder undrer sig, når der kommer sådan en skude ind ad døren til en fest, der vejer 30 kilo for meget, men har en fantastisk energi og er helt vidunderlig at se på og løber med al opmærksomheden. Så sidder hun selv der og er en size zero og har det rigtige tøj på, den rigtige frisure og det hele – hvorfor er der ikke nogen, der ser hende? Ja, det kunne jo være, fordi hende skuden har brugt noget tid på at arbejde med sin personlighed og ikke kun sit udseende,” pointerer Vibeke Hartkorn.

”Tænk over, hvis du var din egen bedste veninde; ville du så sige det samme til dig selv? Nej, det ville du ikke. Du kunne aldrig drømme om at sige: ’Ej, du er alt for tyk, se den delle, den kjole kan du bare ikke tillade dig at tage på, du må blive hjemme!’ til din bedste veninde. Så måske skulle vi prøve at tage os selv i hånden og være vores egen bedste veninde og bruge vores kræfter konstruktivt og være klar over, hvor vidunderligt skønne vi kvinder er.”

LÆS OGSÅ: Vibeke Hartkorn: "Jeg synes, der er brug for en motiverende opsang til kvinder"

TAKE ACTION, HONEY!

Vibeke Hartkorns mormor er 104 år. Jo, du læste rigtigt: 104! Hun er et af Vibekes store forbilleder, fordi:

”Hun har altid haft en drønstærk krop, hun har fulgt med i alt, hvad der foregik i verden, og haft en holdning til det hele. Og så har hun et helt fantastisk positivt livssyn. Da hun blev blind for nogle år siden, sagde hun: ’Jamen, så slipper jeg jo for at se på alle de ting, der ikke er værd at se på!’ griner Vibeke.

”For mig handler det også om at være sund og stærk – jeg vil da gerne blive 104 ligesom min mormor. Jeg vil også gerne se godt ud, og det synes jeg også, jeg gør. Jeg kan da godt sige til mig selv: ’Nu sørger du altså lige for at få noget mere motion ind i din hverdag, nu holder du lidt bedre øje med, hvad du spiser.’ For undskyld mig … Vi ved jo alle sammen godt, hvad der skal til. Hvis man ikke ved det, må det være, fordi man aldrig taler med nogen eller ikke har adgang til nettet. Men jeg accepterer, at hvis jeg vil have en fastelavnsbolle eller en gourmetmiddag med fede sovser, fordi jeg elsker mad, så koster det. Kan det, jeg spiser, betyde noget for mit mål om at have en sund og stærk krop, der kan bære mig igennem alt det, jeg gerne vil med mit liv? Ja, det kan det – og så må jeg justere. Men en bestemt vægt fremfor et skønt liv? Nej tak! Det værste er, når folk sidder og brokker sig uden at gøre noget ved det. Det gider jeg simpelt hen ikke at høre på. Take action, honey! Eller acceptér, at tingene har en pris. Jeg forstår heller ikke kvinder, der ikke vil stå ved deres alder. Jeg har masser af veninder, der er både ti og tyve år yngre end mig, og som giver mig inspiration og energi, men jeg er begyndt at lede efter rollemodeller, som er længere fremme i livet. Jeg lægger meget mærke til de skønne, lækre kvinder, der er 20, 30, 40 år ældre end mig, for at se, hvad de gør med deres liv. Jeg oplevede engang en kvinde sidst i firserne stå foran spejlet og sige: ’Gud, jeg synes, jeg er blevet så rynket!’ Det overraskede mig, at det stadig var vigtigt, når man har så høj en alder. Jeg troede, at man var ligeglad, når man var nået dertil. Men man vil jo stadig gerne være en flot kvinde – ligegyldigt hvor gammel man er. Og det bliver man altså ikke kun af at gå op i sit udseende. Det bliver man også af at blive ved med at være nysgerrig, at gå op i ting, have en holdning til ting, holde hjernen i gang og prøve noget nyt. Det handler om at være livsduelig. At mestre livet. Og det gør man især, hvis man har en positiv livsindstilling og evner at tage sig selv med et gran salt og ikke tage det hele så alvorligt. Det er det, min mormor har lært mig, derfor er hun min rollemodel.”

Læs også