https://imgix.femina.dk/media/article/tema-primaer2.jpg
Selvudvikling

Vi turde vælge hinanden!

28. april 2015
af SØNDAG, redigeret af Louise Aarkrog, webredaktionen
Generelt føler de sig accepteret som de mennesker, de er. For naboerne er de jo bare Karin og Jette, der har valgt hinanden. De har boet sammen i 12 år og blev gift for 10 år siden.

Mødtes på fritidshjemmet

– Vi så hinanden første gang, da jeg var ansat i et fritidshjem, hvor Jettes søn Tobias kom. Han var syv år dengang – i dag er han 28. Romancen blev dog ikke til noget, da begge var afsat til anden side.

Men så mødtes de på et tidspunkt, hvor ingen af dem havde kærester, og Karin inviterede Jette med på en tur til Prag på motorcykel.

https://imgix.femina.dk/tema3.jpg

Så lykkeligt, at vi turde vælge hinanden

– Det var, som om alting faldt på plads inde i mig, fastslår Jette om dengang, de blev kærester.

– Ja, det var så lykkeligt, at vi turde vælge hinanden. Først var vi blevet rigtig gode venner, og vi ville ikke risikere at kaste det venskab over bord, siger Karin.

– Jette var så tjekket, syntes jeg, med smarte briller, hjemmebagte boller og fars i fryseren. Og så var hun mor. Jeg var sådan en, der kørte på motorcykel og øvede med mit band tre gange om ugen, tilføjer hun.

Bestemte roller

– Det er mig, der får værktøj i julegave, mens Jette får tøj. Derfor tror mange, de har fundet ud af, at det er mig, der er »manden« i forholdet. Det er ærlig talt lidt trættende at høre på, men vi vælger selv at lave sjov med det, siger Karin.

– Ja, mange vil helst placere os i bestemte roller. Indimellem kan jeg tænke, hvor meget nemmere det hele ville være, hvis jeg var sammen med en mand. Så slap man for alle de fordomme i hverdagen. De behøver ikke at være udtalte, men alt handler om mænd og kvinder: Sange i radioen, film, reklamer osv. Vi bliver hele tiden konfronteret med, at vi er anderledes, siger Jette.

Jeg er gift med en kvinde!

Begge har oplevet at skifte job, hvor de lige skulle trække vejret dybt og finde en passende måde at få sagt: »Jeg er gift med en kvinde.« De vil ikke vække opmærksomhed ved at kysse offentligt, men nægter på den anden side at gå i et med tapetet.

– Vi er da kommet til at gå med hinanden i hånden, når vi er ude at handle, og en dag jeg kom til at sige »skat« til Jette, var der en lille dreng, der kiggede meget undrende på mig, fortæller Karin til SØNDAG.

Ingen rollemodeller

For begge har det været svært at erkende, at de var »anderledes«, når de ikke lige havde rollemodeller inden for rækkevidde.

– Som ung var jeg meget i tvivl om min seksualitet. Men da jeg gik i gymnasiet i Kolding, blev jeg kæreste med Frank, og det var et fælles ønske at få Tobias. Vi var sammen i seks år, og han tog det meget tungt, da jeg forelskede mig dybt og inderligt i en kvinde, fortæller Jette.

– Siden jeg var seks år, har jeg vidst, at jeg er lesbisk. Men jeg boede i Svaneke på Bornholm og kendte ikke andre, der havde det sådan, så jeg prøvede at passe ind. Jeg havde flere mandekærester som ung, men var aldrig rigtig forelsket i nogen af dem, siger Karin.

https://imgix.femina.dk/tema4.jpg

Vi forstår menstruationssmerterne

To kvinder, der både er kærester og bedste veninder – det må da være en helt ideel situation, kan man tænke.

– Der er selvfølgelig noget, vi bedre forstår hos den anden, f.eks. menstruationssmerter. Men vi kan da blive lige så irriterede og frustrerede over hinanden som andre, der bor sammen. Når Jette f. eks. altid lægger sine tandstikker fra sig alle vegne, siger Karin.

– Ja, og ligesom andre par skal vi huske at give os tid til at lave noget sammen i stedet for bare at se tv eller gå på Facebook, siger de til SØNDAG.

Læs også