Vi er fulde af løgn
Foto: All Over Press
Vi vil gerne fremstå mere perfekt, end det virkeligheden egentlig byder os. Og derfor er vi kvinder ret tilbøjelige til at stikke en løgn.
Det er resultatet af 1200 deltageres svar om deres vaner i forhold til at lyve i en undersøgelse som reklamebureauet Envision netop har afsluttet.
37 procent af de kvindelige deltagere i undersøgelsen indrømmer, at det har løjet for sig selv i løbet af den seneste uge, mens 35 procent indrømmer, at de har løjet for andre i samme periode.
Kvinderne i undersøgelsen fortæller, at de primært lyver for at leve op til deres egne forventninger. Og så vil de gerne have, at deres liv skal virke bedre, end det egentlig er. Derudover lyver de "for at skjule noget på hjemmefronten", "for at skjule noget på arbejdet", "for at virke klogere", "for at virke sjovere", "for at virke mere interessante" eller simpelthen "for at virke perfekte".
Løgnene er forbundet med alder
Derfor spiller alderen også en stor rolle i forhold til kvindernes tendens til at lyve. Jo yngre, jo mere. Og de yngre regner også med, at andre lyver tilsvarende.
Undersøgelsen viser, at 55 procent af de 15-29 årige indrømmer, at de har løjet for sig selv inden for den sidste uge. Er kvinderne 70 år eller ældre, så er det kun 17 procent, der har stukket en løgn.
Samme mønster gælder, når det kommer til at lyve for andre. Her er det 61 procent af de 15-29 årige, der har løjet for andre inden for den seneste uge, mens kun 12 procent kvinderne på 70 og op har gjort tilsvarende.
- Karakteren af vores løgne afhænger af, hvad vi bekymrer os om og drømmer om på bestemte stadier i vores liv, siger strategisk direktør hos Envision, Mari-Louise Jonsson.
Således svarer kvinderne mellem 40-59 år, at de især lyver for at leve op til deres egne forventninger, mens de yngre kvinder på 15-29 år svarer, at de oftest lyver for at undgå konflikter og for at virke perfekte.
Vi lyver for at leve op til et billede
Direktøren mener, at tendensen til at lyve afspejler, det billede vi har af kvinder i dagens samfund.
- Vi synes, at det er oplagt at stille spørgsmålstegn ved, hvordan disse løgne hænger sammen med tidens billede af kvinden som på den ene side svag og undertrykt og på den anden side stærk og selvstændig, siger Mari-Louise Jonsson.
Deltagerne i undersøgelsen har alderen 15-70+ og er fordelt over hele landet. 48 % af de adspurgte er mænd og 52 % er kvinder. Af tallene fremgår det dog ikke, hvordan mændenes tendenser i forhold til at lyve placerer sig.
Læs også: Sådan gennemskuer du en løgner