https://imgix.femina.dk/media/eb1d8e9e2e5143fa98af0e57b4b00bbe.jpg
Selvudvikling

Sådan gennemskuer du en løgn

18. september 2011
af Lisbeth Madsen, Alive.dk
Foto: All Over Press
Har du på fornemmelsen, at der bliver løjet for dig? Her er syv tegn på, at folk lyver.

De fleste af os stikker indimellem andre en løgn. Men næste gang du har mistanke om, at nogen er ved at binde dig en løgnehistorie på ærmet, så prøv at lægge mærke til nogle faste tegn. Som fx personens blik eller et sæt rastløse hænder.

Professor i psykologi Henrik Høgh-Olesen giver dig syv tegn, du kan holde øje med, når du taler med folk, som du tror, lyver. Det skriver magasinet Psykologi.

1. Hvis personen, du taler med, bevæger sig rastløst, er det et tydeligt tegn på at han eller hun lyver. Læg mærke til om fingrene rører ved næse, bryst, bag øret eller på panden. Kvinder holder sig desuden ofte om halsen ved struben, når de lyver.

2. Prøv at spørge ind til detaljer og holdepunkter i historien. Det vil ofte få løgneren til at komme til kort.

3. Når folk kigger opad mod venstre, så betyder det, at de bruger højre hjernehalvdel, som er den kreative halvdel. Dvs., at de sandsynligvis skaber en løgn.

4. Læg mærke til om personen holder længere pauser i sin fortælling. Det tager nemlig lidt tid, når man skal opdigte en historie for ikke at kunne blive fanget i løgnen.

5. Hvis du prøver at afbryde fortællingen med et emneskifte, så vil løgneren sikkert hilse det velkomment og selv være med på den. En der taler sandt vil imidlertid blive forvirret og forsøge at vende tilbage til sin fortælling.

6. Når man er i gang med en sand historie, sidder man oftest behageligt og slapper af. En løgner vil være mere anspændt og stiv i kroppen.

7. Hvis personen pludselig skifter sproglig stil og begynder at tale mere formelt og korrekt, så er det et tegn på, at han eller hun forsøger at kompensere for sine usandheder.

Ønsker du at vide mere om dig selv? Tilbud på magasinet Psykologi

Læs også:
Lyver du også? Derfor gør du det

Hvordan er du som veninde? Se her, hvordan vi agerer i venskaber

Læs også