https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/sex-og-psykologi/klummer/camilla-kjems/1006-feb-kjems/1006-feb-kjems-1-kopi-2_0.jpg
Selvudvikling

Veninde - tag dig sammen

13. maj 2010
af Camilla Kjems
Kan man blande sig i venindens ægteskab, hvis man fornemmer, at hun er ulykkelig? Eller påpege, at hendes børn har problemer, som man mener, hun bør tage mere alvorligt?

"Kære veninde - du er simpelthen blevet for tyk!" ...
Sætningen har jeg aldrig bragt over mine læber, men jeg har haft lyst til det flere gange i mit liv. Men kan man tillade sig at sige den slags til sin veninde? Kan man blande sig i hendes ægteskab, hvis man fornemmer, at hun er ulykkelig? Eller påpege, at hendes børn har problemer, som man mener, hun bør tage mere alvorligt?

Grænsen er hårfin, for hvornår er der tale om, at du varetager din venindes interesser og behov - og hvornår er det i virkeligheden dine egne fordomme og forestillinger, der styrer dig? Jeg synes, det er et af de mest interessante dilemmaer i et menneskes liv - både i forhold til veninder, kolleger og bekendte. Fordi det kræver empati, situationsfornemmelse og selvindsigt ud over alle grænser ...

Personligt er jeg ikke i tvivl: For mig er en god veninde en ærlig veninde - også selvom det kan gøre ondt! For som psykolog Kisser Paludan siger på side 112: "Man vælger hinanden fra ved at tie stille, og til ved at sige, hvordan man har det."

Men, men, men ... det skal siges på den RIGTIGE måde. Og det er heri, kunsten består. Kommer man med et hurtigt udbrud: "Hold da op - du har da vist taget på", opnår man nok ikke meget andet end at såre sin veninde. Men hvordan søren skal man så formulere det? Få psykologens bud i denne uges nummer af FEMINA, og kom også meget gerne med dine egne kommentarer herunder. Sammen bliver vi klogere, stærkere og mere lykkelige!
KH Camilla

Læs også