https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/sex-og-psykologi/klummer/renee-toft-simonsen/renee-2-kopi-2_4.jpg
Selvudvikling

Ungdommen er og vil altid være vild

16. juli 2009
af Renée Toft Simonsen
Hvornår var det lige, det blev ”in” at lyde som en gammel pladespiller, at være fordømmende og straffende og voksen på den helt vildt ærgerlige måde?

Jeg ved ikke, hvordan de der let forargede, selvretfærdige og harmdirrende politiker-stemmer virker på jer andre - men mig er de efterhånden ved at give røde knopper. I radioavisen for nylig var der en tre-fire stykker inde og kommentere på en gadefest, der var gået over gevind, og de lød sådan her: "Det kan vi altså ikke have" og "så må vi jo sanktionere" (straffe) eller "det kan jo ikke nytte noget, at de ikke kan forstå …" (meget nasal lyd), "så må vi jo forbyde gadefester i fremtiden" (endnu mere selvretfærdig og denne gang totalt gennemført nasal lyd).

Og ja, det siger sig selv, at det ikke er i orden at smadre biler og lave hærværk. Det er der ingen, som synes, måske knap nok dem, der selv er med til det. Men én ting er unge mennesker, der laver hærværk, en helt anden er retorikken omkring dem. Og den er efterhånden så anstrengende at lægge øre til, at man hellere bare slukker for informationerne. Hvornår var det lige, det blev "in" at lyde som en gammel pladespiller, at være fordømmende og straffende og voksen på den helt vildt ærgerlige måde?

Ungdommen er og vil altid være vild og uregerlig, og et eller andet sted siger jeg gudskelov for det - for så er der da noget liv derude! Jeg mener, alle os andre sidder jo bare der i sofaen og bliver tykkere og tykkere og mere og mere lade i vores ægteskabelige idyl bag ligusterhækken, og jeg må ærligt indrømme, at jeg indimellem kigger på det og undrer mig over, at det var det, der var målet - lidt selvfedme i en lækker lædersofa foran fladskærmen med et glas rødvin i hånden, en bøf på grillen, og så noget familien Danmark-underholdning til at holde enhver kreativ tanke på afstand …

Helt ærligt, enhver, der selv har været ung engang, ved jo godt, at der til de fleste fester vil være nogle få, der ikke kan finde ud af det. Der er altid nogen, der skodder smøgen i vindueskarmen, bliver for fulde og kaster op i en sko eller får sagt noget, de ikke skulle have sagt, det er en del af livet - men den der med, at så må der aldrig holdes fest igen, er decideret anstrengende, og desuden er kollektiv afstraffelse bare "so yesterday" - det har ingen længerevarende effekt og er ikke udtryk for andet end fantasiløshed og falliterklæring.

Sidst, men ikke mindst er der jo ingen politiker, der endnu har vovet at forbyde Superliga-fodbold, og her hærges ellers godt og grundigt, for rigtig mange penge, hver eneste weekend hele sæsonen (hvert eneste år). Nå, men al den fornærmethed fik mig lige til at tænke på et rasende aktuelt citat, der lyder sådan her: "Vore dages ungdom elsker luksus. Den har dårlige manerer, foragter autoritet, har ingen respekt for ældre mennesker og snakker, når den skulle arbejde. De unge rejser sig ikke længere op, når ældre kommer ind i et værelse. Den modsiger sine forældre, skryder i selskaber, sluger desserten ved spisebordet, lægger benene over kors og tyranniserer lærerne." Sagt ironisk af Sokrates, der levede fra 469 til 399 f.Kr.

Kærlig hilsen
Renée

Læs også