Selvudvikling
30. september 2009

Undersøg dit bryst

Regelmæssige selvundersøgelse i form af at kigge på brysterne i et spejl har gjort, at mange kvinder kender deres egne bryster rigtig godt
Af: Søs Wollesen
https://imgix.femina.dk/media/ade1cb48d0e44ce18206a6ce0bde27db.jpg

Foto: Colourbox

Alle har hørt det, alle har set det i aviser, TV, blade, brochurer, kort sagt overalt har der været kampagner: Selvundersøgelse af brysterne kunne redde liv. Men så kom artiklerne og debatterne, der gik kontra på alt det, som tidligere gjorde mange mere trygge og gav følelsen af, at man "passede på sig selv". Nogle undersøgelser blev offentliggjort, og videnskabeligt kunne det ikke bevises, at det havde en effekt (nedsætte antallet af kvinder, som fik brystkræft) at foretage selvundersøgelse. Mavepuster! De regelmæssige dates med de attributære fremspring var nytteløse, spild af tid eller ..?

På ingen måde. Den regelmæssige selvundersøgelse i form af at kigge på brysterne i et spejl fra alle sider, undersøge først det ene og derefter det andet bryst i stående og bagefter i liggende stilling (eller liggende og derefter …) har gjort, at mange kvinder kender deres egne bryster rigtig godt. Ved, at der er forskel på dem, og har på den måde fået en større fornemmelse af egen krop generelt.

Gør det til en månedlig rutine, men vær opmærksom på, at der er ændringer i brysterne før og under menstruationen, så bedst omkring 7.-10.-dagen efter menstruationsstart. Brysterne ændres også med alderen, derfor er det godt at starte tidligt i livet, så opleves ændringerne langsomt og naturligt.

• Sid eller stå foran et spejl med ordentligt lys. Kig efter ændringer i form, størrelse og brystvortens udseende. Kig efter udslæt, væske eller blødning fra brystvorterne, og om blodårerne er mere tydelige end tidligere. Løft til sidst armene over hovedet, kig på brysterne og brystvorterne, se, om der er forandringer, og om de følger bevægelserne, når du løfter armene.
• Læg dig med en let pude under hovedet og noget under skuldrene. Så er det lettere at undersøge brystvævet. Nogle anbefaler, at venstre arm er over hovedet, når venstre bryst undersøges og omvendt. Vigtigst er det, at armen i den side, hvor brystet undersøges, er afslappet og holdes lidt ude fra kroppen. Inddel brystet i fire dele - en vandret og en lodret linje. Saml fingrene, start ude fra kanten af den ene fjerdedel, og bevæg fingrene ind mod brystvorten. Du vil mærke skiftevis knudrede og bløde dele - det er naturligt. Og forskelligt fra højre til venstre bryst samt fra kvinde til kvinde. Undersøg derefter armhulen; start oppe i armhulen med flad hånd og samlede fingre, lav små cirkelbevægelser ind mod brystet. Gentag undersøgelserne af bryst og armhule stående, eventuelt mens du er i bad.

Den bedste og sikreste undersøgelse er mammografiscreening, og selvundersøgelse kan til tider vække unødig ængstelse, men der er god fornuft i at være opmærksom på brysterne og deres forandringer gennem livet.

Gå til læge hvis:

  • Du mærker en knude eller en forandring i brystvævet eller i armhulen, der ikke var der sidste eller forrige gang, du undersøgte brystet.
  • Der er væske, blod eller lignende fra brystvorten.
  • Eksem, udslæt eller hævelser på bryst eller brystvorte.
  • Formen og/eller størrelsen på brystet ændres.
  • Pas på dig, for du er bedst til det.

Køb årets støttearmbånd 2009 her

Giv et bidrag til Kræftens Bekæmpelse her (link fjernet)

Læs også:

Den internationale brystkræftmåned

Oktober er udnævnt til international brystkræftmåned, og kampen mod brystkræft får derfor ekstra fokus i denne måned. Også på femina.dk er der ekstra fokus på bryster og brystkræft.

  • I Danmark rammes en ud af ti kvinder af brystkræft, hvilket svarer til mere end 4.000 kvinder om året
  • To tredjedele af de kvinder, der rammes, overlever kampen mod brystkræft
  • Brystkræft forekommer oftest hos kvinder over 60, men hyppigheden er stigende blandt de 25-30-årige
  • Kræftformen er blevet mere og mere udbredt de sidste ca. 60 år, mens dødeligheden har været faldende gennem de seneste 10-15 år
  • De allerfleste tilfælde af brystkræft er ikke arvelige
  • Du kan på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside give et bidrag til kampen mod brystkræft, ligesom du søndag den 11. april 2010 kan stemme dørklokker sammen med tusindvis af andre frivillige ved Kræftens Bekæmpelses årlige landsindsamling

Læs også