Selvudvikling
20. marts 2017

Tine Fischer - leder af en af verdens største dokumentar-filmfestivaler

Som ung ville hun være professionel balletdanser, siden skabte hun en af verdens største dokumentarfilmfestivaler: CPH:DOX, der snart kan opleves landet over. Mød Tine Fischer, der brænder for dokumentaren og ikke mindst det, den kan.
Af: Rikke Hast, redigeret af Michelle Vinther
Dokumentar CPH:DOX Tine Fischer

Foto: Heidi Maxmiling

For nogle år tilbage var dokumentarfilm noget, mange af os forbandt med en lidt støvet filmfremvisning i klasselokalet. I dag har dokumentaren som genre fået en revival. Vi elsker at se virkeligheden fremstillet, så den bevæger os, og vi kan forholde os til den.

CPH:DOX

En af dem, der har været med til at puste støvet væk fra dokumentaren, er Tine Fischer, som er leder af CPH:DOX, en af de største dokumentarfestivaler i verden. I år løber den af stablen fra den 16. marts og 10 dage frem, og den kommer til at være i 40 kommuner. Programmet byder både på film fra unge talenter men også på de helt store internationale dokumentarister. Man skulle tro, at dokumentaren altid har været et kald for hende. Men sådan forholder det sig ikke.- Dokumentarfilm appellerer til vores følelser, og får os til at reflektere. Og det er sundt ud fra både et globalt og menneskeligt perspektiv at have fokus på andet end det, som forgår i vores helt nære miljø. Lige nu er der f.eks. naturligt nok en del dokumentarer om flygtningestrømme, siger Tine, 49.

At gå fra at være eliteudøver, til at lede en af verdens største dokumentarfestival

Tine Fischer var som barn elitegymnast og dansede ballet. I mange år troede hun at hun ville være professionel balletdanser. Hun flyttede på grund af dansen til Paris, og det var her, i byernes by, at Tine for alvor begyndte at se mange film og få interesse for dokumentaren.

– I Paris er der den her store tradition for at gå i biografen, og der er utrolig mange tilbud hele tiden. Samtidig skete der så meget med dansk film, og jeg begyndte at blive meget optaget af film, selvom jeg bestemt ikke troede, at det var noget, jeg skulle komme til at arbejde med professionelt, siger Tine.

En sommerferie hjemme i Danmark ændrede det hele. Tines mors opfordring, om at søge ind på Københavns Universitet, gjorde nemlig at Tine søgte ind på filmvidenskab, hvor hun blev optaget. Hun rejste hjem fra Paris for og tanken var, at hun jo altid kunne holde op igen, hvis det nu alligevel ikke var hende.

- Men så var det jo bare fantastisk. I mange år havde jeg været i den her super konkurrencemindede balletverden, som handlede om selv at levere. Studiet åbnede en verden for mig af helt nye perspektiver, og jeg elskede det, siger Tine.

Tine fik meget hurtigt job på Filminstituttet, mens hun læste. Her fik hun mulighed for at arbejde med ikke mindst dokumentargenren.

Familieliv og karriere

Tine er mor til to døtre og dokumentarfestivalen er på mange måder hendes tredije barn.

- Når man kæmper meget arbejdsmæssigt, koster det privat. Sådan er det. Jeg har tonsvis af brudte venskaber bag mig, og to piger, som synes, at deres mor har arbejdet rigtig meget. I deres verden er det f.eks. far, der laver mad. Jeg har så givet dem noget andet, vist dem en anden vej. Og jeg håber for mine piger, at de selv kommer ud og mærker verden.

CPH:DOX festival løber af stablen fra den 16. - 26. marts i mere end 40 kommuner landet over, og du kan læse mere om festivalen her

Tine Fischer anbefaler:

Dokumentaren, der først gjorde indtryk på mig:

– Jeg har set mange, men en af de første var nok Poul Martinsens »Lydighedens dilemma« fra 1979.

Dokumentaren, som ændrede mit liv:

– Den film, jeg tror, betød, at jeg forlod danseverdenen, fordi jeg indså, at jeg ville noget med film, hed »Shoah«.

Dokumentaren jeg glæder mig til at se:

– Jeg glæder mig meget til at se »What If Women Ruled the World«, som er en dokumentar, der blev pitched hos os sidste år. Det er et sjovt projekt, som blev lavet af en kunstner under Aarhus Festuge, som handler om, hvordan kvinder ville løse forskellige samfundsmæssige problemstillinger.

Læs også