https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/september/usynligeprim.jpg
Selvudvikling

Tidligere misbrugt? Her er hjælpen!

3. september 2013
af Lonnie Kjer
Foto: Privat
Seksuelle overgreb er IKKE underholdning. Både emnet og de misbrugte har krav på en værdig stemme og en seriøs behandling, og det får de på sitet UsynligeAr.dk. Oestrogen.dk har mødt kvinden bag idéen og sitet.

Glem alt om udpenslede historier, forfærdelige billeder, voldsomme overskrifter og offerroller. Om straf, krænkere og forbrydelsens karakter. UsynligeAr.dk er et forum, der gør alt andet - og med respekt og eventuel anonymitet inviterer misbrugte voksne, deres pårørende og fagpersoner indenfor.
Kvinden bag hele sitet ved, hvad hun snakker om. Hun er selv blevet misbrugt, har skrevet en bog om det og har siden forsøgt at hjælpe ligesindede. Og efter et afslag på et dokumentarfilm-projekt, der skulle komme rundt om de forskellige vinkler og problemer om overgreb, fik sitet UsynligeAr.dk i stedet for liv.


En tredjedel af alle seksuelle overgreb mod børn og unge begås af andre børn og unge?

Eksperter regner med, at kvindelige krænkere begår 20 procent af alle seksuelle overgreb?

Undersøgelser viser, at 60-80 procent af de personer, der selvrapporterer seksuelle overgreb i barndommen, har senfølger?

Undersøgelser viser, at 70-80 procent af indlagt kvinder på psykiatrisk afdeling har været udsat for seksuelle overgreb?

Alle for en …
"Det er selvfølgelig lidt som at stå frem igen, men denne gang gør jeg det sammen med to andre, og det gør det langt mindre angstfyldt ikke at stå alene," fortæller Pernille Gyldensøe om partnerne, Louise Benner og Thomas Bering Kristensen, der også har haft misbrug inde på livet og nu er klar til at inspirere andre.

Inspirationen, de aldrig selv fik
Pernille Gyldensøe fortalte tidligere på året Oestrogen.dk om årene med misbruget og om sin bog 'Farvel, negative sociale arv', og dengang som nu handler det om at hjælpe andre i samme situation.

Dét har fået mange til sitet, hvor voksne overlevere, pårørende og fagpersoner står klar til at bidrage med deres erfaringer og med gode råd.
"Det er fantastisk at kunne inspirere andre i deres proces. Det manglede vi alle sammen i starten af vores," fortæller Pernille Gyldensøe.

Et opdateret site, tak!
Ressourcerne til at researche og pløje samtlige hjemmesider igennem for at finde de rette informationer er der nemlig som regel ikke hos den misbrugte, fortæller Gyldensøe.
"Og rigtig mange sites er forsømte og bliver ikke løbende opdaterede. Det har vi forsøgt at gøre noget ved på UsynligeAr.dk."
Her er al relevant info nemlig samlet. Til den misbrugte, til de pårørende og til fagpersoner, og vi udvikler og opdaterer løbende på sitet.

Alene i verden
Og der er nok at tage fat på. For hvordan lever du med sandheden? Trives du i dit parforhold, hvordan møder du folk, og hvorfor har du det, som du har det?
"De spørgsmål ville jeg gerne havde haft nogle bud på fra andre ligesindede, da min egen proces begyndte.
"Det havde været hårdt, men brugbart, hvis jeg havde hørt en fortælle om de problemer, jeg igennem årene har tumlet med alene. Man tror jo, man er den eneste i verden, der har oplevet det, og man undrer sig over, at ingen opdager, at den er helt gal."

"Mange tror, at det værste fra min barndom må have været de seksuelle overgreb. Det var det nok ikke. Overgrebene giver mig problemer i helt specifikke situationer med f.eks. nærhed. Det er "alt det andet", jeg har med mig, der skal arbejdes med dagligt. Den psykiske og fysiske vold har sat sig på mine nervebaner og givet mig skader, der kræver opmærksomhed og omsorg resten af mit liv"

Pernille Gyldensøe

Kend faresignalerne
Faresignaler er der ellers nok af, men alligevel bliver mange overset.
Nogle børn lukker sig inde, andre holder op med at børste tænder eller udvikler en spiseforstyrrelse.
"Så har man jo kontrol over noget i livet," fortæller Pernille Gyldensøe, hvis signaler på overgreb egentlige var svære at overse
"Det var tydeligt, at den var gal med mig, men man tillagde det det ret hårde miljø, jeg boede i," fortæller Pernille.

De alvorlige senfølger
Krænkeren interesserer de sig ikke for på UsynligeAr.dk. Ikke i denne sammenhæng, i hvert fald.
"Det er fuldstændig ligegyldigt, hvem der har krænket. Vi beskæftiger os med dem, det er gået ud over."

For på UsynligeAr.dk handler det om senfølgerne i voksenlivet. Fysiske, psykiske og sociale problemer som følge af overgrebene i barndommen. Post traumatisk Stress Syndrom. Vredesudbrud. Angst, depressioner og selvmordstanker, for blot at nævne et par af dem.
"Og sitet her er et trygt forum. Mit håb er, at folk, der mærker en genkendelse, når de besøger sitet, bliver klar til den rejse, det er, at finde vejen tilbage til livet. Man skal ud af sine egne destruktive mønstre, og det ER en rejse."

Noget tyder på, at Gyldensøe og co. rammer plet og udfylder et hul og en savnet nødvendighed. I hvert fald er tilbagemeldingerne positive.
"Det giver så meget mening at lave det her, siger Gyldensøe.

Besøg UsynligeAr.dk her!

Mød Pernille Gyldensøe på Facebook!

Meld dig til foredrag af Pernille Gyldensøe

Læs også